Lifestyle

studija pokazala

Najpouzdaniji rabljeni auti su japanski, a ne njemački

Najpouzdaniji rabljeni auti su japanski, a ne njemački
Pixabay

Studija je potvrdila povoljno mišljenje o japanskim i korejskim markama, ali i srušila imidž nekim popularnim europskim markama.

Britanski This is Money donosi rezultate istraživanja pouzdanosti rabljenih automobila koje je WarrantyWise proveo nad čak 131.000 vozila. Na temelju rezultata složio je ljestvicu deset najpouzdanijih marki automobila na kojoj, pogađate, prevladavaju one iz Japana i Koreje, prenosi Index. 

Nitko kao Honda

I ovdje su za rangiranje korišteni različiti parametri, odnosno kombinacija broja prijavljenih kvarova, prosječne cijene popravka i vremena potrebnih za otklanjanje kvara. Za razliku od nekih prijašnjih istraživanja ovdje su isključeni automobili u jamstvu, kao i automobili stariji od deset godina. 

A u takvom ozračju apsolutni pobjednik je Honda s ocjenom 96.8/100. I ne samo to jer je istovremeno Honda Jazz proglašena najpouzdanijim rabljenim automobilom u ovogodišnjem izdanju studije. I dalje slijede japanske marke, Toyota na drugom, te Suzuki na trećem. Ne iznenađuje ni što odmah iza stoje korejski blizanci, Kia i Hyundai.

To nikako ne vrijedi za drugi dio tablice u kojem nema velikih europskih proizvođača poput Volkswagena, a nema ni premiuma. Vjerovali ili ne, u top 10 su ušle marke iz Stellantis koncerna koje mnogi ne smatraju posebno pouzdanima. Fiat, Citroen i Renault su u odabranom društvu, baš kao i Ford koji u Europi baš i ne kotirat kao mjerilo pouzdanosti. 

Najpouzdaniji modeli

Inače, kad su automobili u pitanju nakon Honde Jazz slijede Mazda2 na drugum i Toyota Auris na trećem mjestu. Jedini europski model koji je uspio ući u Top 10 je Peugeot 107, model razvijen u suradnji s Toyotom i tehnološki blizanac Toyote Aygo i Citroena C1. 

Studija je izvukla i prosječne cijene popravka. Kod Honde Jazz iznosi 974 GBP, dok je kod Mazde 2 čak 2.422 GBP. Servisi na gotovo svim modelima su preko 1000 GBP, što za segment kojem pripadaju i nije zanemarivo. 


Reci što misliš!

 Izdvojeno