Lifestyle

znanstvenici znaju

Zašto po povratku iz izlaska žudite za sočnim kebabom?

Zašto po povratku iz izlaska žudite za sočnim kebabom?
Robert Schlesinger/DPA/PIXSELL

Jeste li se ikada zapitali zašto po povratku iz izlaska žudite za sočnim kebabom? Znanstvenici su možda konačno došli do odgovora. Australski istraživači kažu da alkohol podiže razinu hormona u tijelu zbog kojih žudimo za proteinima.

Na Međunarodnom kongresu o pretilosti u Melbourneu bit će predstavljeni rezultati studije koja je 24 sata pratila navike 9341 odraslih Australaca. Njih 40 posto taj dan je konzumiralo alkohol. Oni su konzumirali više slane hrane od onih koji nisu pili, kao i puno više kalorija od ostalih. Većina od gotovo 4000 ispitanih konzumenata pića odlučila je utažiti glad nemasnim mesom, ribom i orašastim plodovima, ali trećina je odabrala kebab i čips, prenosi Index.

“Klonite se slanih grickalica s niskim sadržajem proteina”, rekla je vodeća autorica studije, dr. Amanda Grech, a prenosi Daily Mail.

“Poznato je da alkohol povećava apetit, posebno žudnju za slanom hranom. Nedavna istraživanja pokazala su se razine FGF-21, hormona koji povećava žudnju za proteinima, povećavaju nakon konzumiranja alkohola”, dodala je dr. Grech.

Ona predlaže da nakon izlaska umjesto kalorične i nezdrave hrane birate sir, neslane orašaste plodove, slanutak i sirovo povrće ili humus.

“Povrh svega, budite sigurni da se pridržavate smjernica za unos alkohola, čije ispijanje nosi i druge rizike osim debljanja i pretilosti”, navodi dr. Grech.

Dugogodišnje konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti jetre i nekih vrsta raka, kao i demencije.


Reci što misliš!