Lifestyle

britanija ima novog kralja

Poznati detalji Charlesove krunidbe: Bit će skromnija i označit će novu eru

Poznati detalji Charlesove krunidbe: Bit će skromnija i označit će novu eru
Foto: Yui Mok/Pool Photo via AP

Sada kada je pokopana kraljica Elizabeta II., britanska se monarhija priprema za krunidbu novog kralja – njezina sina Charlesa III.

Kako pišu britanski mediji, želja mu je da krunidba ne bude toliko pompozna koliko je bila ona njegove majke iz 1953. godine.

Cilj mu je prikazati monarhiju kao skromniju i najaviti novu eru koja je već započela s njegovom vladavinom. Navodno se čak razmišlja o tome da krunidba bude 2. lipnja, na isti dan kada ju je imala i pokojna kraljica, piše RTL.

“Operacija Zlatna kugla”

“Operacija Zlatna kugla” naziv je plana Charlesove krunidbe, koje je započelo isti dan kada je preminula kraljica. Izvori bliski kraljevskom dvoru otkrili su kako očekuju da će ceremonija biti “kraća, manja i jeftinija” od one na kojoj je njegova majka okrunjena za kraljicu 1953. godine, a uz to bi se u ceremonijalni dio ubacio neki koji bi odao počast kraljici. Štedjet će se i zbog ekonomske i energetske krize, kako bi se i monarsi prikazali kao ljudi koji brinu o onima koji su potlačeniji.

Iako se očekuje da će tradicionalni aspekti ceremonije ostati nepromijenjeni, smatra se da će kralj proslaviti raznolikost kojom je opčinjen već desetljećima. U London će pozvati pripadnike različitih vjera, uključujući kršćane, muslimane, Židove, hinduiste i budiste, koji će biti djelom ceremonije.

Kralj se trenutačno odmara

Ne očekuje se objava planova u nadolazećim danima jer se kralj i kraljica trenutačno odmaraju. Nakon sprovoda su odletjeli u Balmoral gdje će on i Camilla provesti najmanje sljedećih tjedan dana, a možda i više – u Birkhallu, starom domu kraljice majke na Royal Deesideu, čije se imanje nalazi pokraj Balmorala.

Otkako mu je umrla majka, Charles je prisustvovao brojnim kraljevskim svečanostima, posjetio je sve četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva, ugostio svjetske vođe u Buckinghamskoj palači i predvodio svoju obitelj tijekom pogrebnih događaja u ponedjeljak.


Reci što misliš!