Lifestyle

zdravlje

Što se događa tijelu kada jedemo naranče?

Što se događa tijelu kada jedemo naranče?

U vrijeme prekooceanskih putovanja, pomorci su se plašili skorbuta, bolesti koja ih je često pogađala. Danas znamo da je skorbut posljedica nedostatka vitamina C i da se može izliječiti konzumacijom jedne naranče dnevno.

Stari Grci su je smatrali kraljicom voća jer njezina konzumacija ima brojne prednosti za zdravlje. Neke od njih navodimo u nastavku.

Pomažemo zdravlju crijeva

Prema nekim istraživanjima, svakodnevna konzumacija naranči može pozitivno utjecati na našu crijevnu mikrobiotu. Također uzrokuje pad glukoze, poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje LDL ili loš kolesterol. Sok od naranče djeluje kao prebiotik i potiče rast crijevnih bakterija.

Mogli bismo smršavjeti

Osim tjelovježbe, za gubitak kilograma ključna je i uravnotežena prehrana. Naranča srednje veličine ima samo 60 kalorija i 3 grama vlakana. Vlakna nam pomažu da se osjećamo sitima, održavaju crijeva zdravima, snižavaju kolesterol i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Kada jedete naranču, pazite da ne konzumirate samo sok već i meso naranče jer se tamo nalazi većina vlakana.

Pomažemo tijelu u stvaranju kolagena

Jedna naranča sadrži oko 70 miligrama vitamina C. Ovaj vitalni nutrijent ima nevjerojatne prednosti, poput poboljšanja apsorpcije željeza, borbe protiv upala i snižavanja krvnog tlaka, a također pomaže u stvaranju kolagena u kostima.

Kolagen je protein koji proizvodi tijelo. Daje strukturnu potporu tkivima i pomaže u važnim procesima, poput oporavka tkiva i imunološkog odgovora. Kako starimo, proizvodnja kolagena se usporava, a elastin se gubi, što rezultira starenjem, a koža izgleda opušteno i suho. Nije moguće u potpunosti zaustaviti gubitak kolagena jer je to dio starenja, ali možemo pokušati usporiti taj proces.

Održavamo vid zdravim

Istraživači kažu da je kod ljudi koji jedu jednu naranču dnevno uočen 60% manji rizik od razvoja makularne degeneracije, očne bolesti koja može zamutiti vid. Ovo stanje može nastati zbog prirodnog procesa starenja. Vitamin C je vrlo važan za naš vid jer pridonosi zdravlju krvnih žila u našim očima, a može pomoći i u borbi protiv katarakte.

Štitimo važne organe, poput srca i mozga

Prema studijama, normalna razina vitamina C u krvi povezana je s poboljšanjem fokusa, pamćenja i pažnje. Naranče mogu pomoći našem umu da ostane oštar, a jedna naranča srednje veličine osigurava preporučeni dnevni unos vitamina C koji je potreban našem tijelu da ostane zdravo. Ovaj esencijalni vitamin također je snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše moždane stanice.

Pregledom 10 studija utvrđeno je da konzumacija soka od naranče može biti korisna u smanjenju nekih čimbenika rizika od kardiovaskularnih bolesti. To znači da bi ukusni sok mogao pomoći u prevenciji srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok prerane smrti.

Simptomi skorbuta ili nedostatka vitamina C

Neki od simptoma nedostatka vitamina C su umor, letargija, anemija, bolesti desni, gubitak zuba, loše zacjeljivanje rana, depresija, otekline i bolovi u kostima, piše Index.


Reci što misliš!