Lifestyle

Jeste li znali?

Evo što biste sve mogli iskusiti ako iz prehrane izbacite sol

Evo što biste sve mogli iskusiti ako iz prehrane izbacite sol

Peonaći u trgovini nešto bez soli djeluje kao pravi izazov. Stoga ne čudi što njezin preporučeni dnevni unos često premašimo već konzumacijom doručka. U nastavku doznajte koje biste promjene mogli iskusiti ako iz svoje prehrane izbacite sol.

Prestat će vas boljeti glava

Ako patite od migrena, dobra vijest je da dijeta DASH s niskim udjelom soli uspješno rješava taj problem. Studije pokazuju da smanjenje unosa soli dovodi do smanjenja epizoda migrena.

Nećete više biti naduti

Nadutost ima mnogo uzroka, a jedan od njih je slana hrana. Prehrana s visokim udjelom soli doprinosi zadržavanju vode. Stoga bi problem nadutosti mogao nestati kada bismo jeli manje soli. 

Rjeđe ćete biti žedni

Jeste li primijetili da se žeđ javlja kad pojedete nešto slano? Unosom tekućine tijelo popravlja odnos natrija i vode u tijelu. Kada smanjite unos soli, rjeđe ćete biti žedni i nećete morati tako često ići u kupaonicu.

Bit ćete lošiji u sportu

Prehrana siromašna solju ima i svoje nedostatke. Prema jednoj studiji, jedenje slanih orašastih plodova može biti vrlo korisno za maratonce. U istraživanju su sudjelovale dvije grupe sportaša. Prva skupina pila je piće s dodatkom soli, a ostali bez. Sudionici koji su uzimali sol završili su trku u prosjeku 26 minuta prije onih koji sol nisu konzumirali.

Snizit ćete krvni tlak

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje unos manje od pet grama soli dnevno za normalizaciju krvnog tlaka. Sol je uzrok zadržavanja vode. Ljudi koji jedu previše soli imaju višak vode u tijelu, što stvara pritisak na krvne žile i povećava krvni tlak. Srećom, ako jedete manje soli, krvni tlak će se poboljšati.

Imat ćete manje šanse da se razbolite

Smanjenje unosa šećera i soli sprječava razvoj dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih problema. Dokazano je da višak natrija potiče hipertrofiju lijeve klijetke, kao i fibrozu (zadebljanje i stvaranje ožiljaka) u srcu i arterijama. Kako bi se smanjio rizik od zatajenja srca ili moždanog udara, American Heart Association zalaže se za smanjenja natrija u prehrani.


Reci što misliš!