Lifestyle

Zdravlje

Četiri apsolutno najgore namirnice za žgaravicu

Četiri apsolutno najgore namirnice za žgaravicu
Iva Pejković

Nakon što je nedavno objavljeno da žgaravica povećava rizik od raka jednjaka, porastao je interes javnosti za prevenciju neugodnog osjećaja žarenja i peckanja, koji se najčešće javlja nakon konzumacije određene hrane.

Ako još uvijek niste ustanovili koje namirnice vam uzrokuju refluks kiseline, u nastavku donosimo popis najčešćih okidača.

Začinjena hrana

Ako živite avanturistički, dvaput razmislite hoćete li to prenijeti i na svoje kuhanje. Začinjena hrana sadrži kapsaicin, spoj koji može iritirati sluznicu vašeg jednjaka i uzrokovati da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući žgaravicu.

Pikantne začine zamijenite blažima kao što su sol, ružmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.

Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce. Hrana s visokim udjelom masti, poput pržene hrane, stimulira žučne soli koje iritiraju jednjak i mogu olabaviti sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želučane kiseline.

Citrusi

Iako su citrusi bogati vitaminom C, naranče, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu. Budući da imaju visok udio limunske kiseline, citrusi mogu povećati proizvodnju želučane kiseline koja je ključni krivac za osjećaj žarenja u prsima.

Kava i kofein

Kava daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentriramo, ali istovremeno može povećati razinu kisele želučane sekrecije i opustiti donji ezofagealni sfinkter, što omogućuje kiselinama da se vrate u jednjak.

Ako se borite sa žgaravicama, pokušajte postupno smanjiti kavu i odaberite napitke s niskim sadržajem kofeina kao što su kava bez kofeina, čaj ili voda s prirodnim okusom.


Reci što misliš!