Lifestyle

rekreacija

Što je deload i treba li ga provoditi?

Što je deload i treba li ga provoditi?
Yanalya / Freepik

Deload, odnosno planirani odmor od treninga važan je dio svakog kvalitetnog programa, saznajte zašto, kada i kako se provodi.

Za početak, moramo razdvojiti početnike od naprednijih vježbača i uzeti kontekst ozbiljnosti vježbača.

Primjerice, iz trenerskog iskustva mogu zaključiti da za većinu početnika rekreativaca planirani deload nije potreban jer im životne okolnosti i obaveze s vremena na vrijeme onemoguće odrađivanje zadanog treninga.

Nekada će zbog posla propustiti trening u tjednu, što je značajan pad volumena ako osoba radi full body tri puta tjedno.

Početnici, čak i oni koji ne preskaču treninge, nemaju potrebu deload raditi prečesto jer težine koje dižu i broj serije koji rade nije toliko zahtijevan i neće uzrokovati toliko zamora, tako da je smanjenje intenziteta od 10% na svakih mjesec do dva sasvim dovoljno kako bismo spriječili negativne posljedice.

Što je osoba naprednija, pretpostavka je da diže veće kilaže i da joj je potreban veći volumen za potencijalni napredak. Samim time, više faktora ulazi u jednadžbu i trebamo biti pametniji kada sastavljamo program treninga za takvu osobu.

Konkretan primjer deload tjedna bi izgledao ovako: ukupan volumen, odnosno ukupan broj radnih serija smanjio bi se za 30 do 50%, intenzitet se blago spusti te možemo ubaciti varijacije pokreta kako bi tijelo odmorili od klasičnih vježbi koje inače radimo u treningu.

Cijeli članak na Fitness.com!


Reci što misliš!