Lifestyle

#odgoj

Kad vas dijete prekida recite mu ovo

Kad vas dijete prekida recite mu ovo

Najvažnija stvar koju možete učiniti kada vas dijete krene prekidati je samoregulacija. Iako opetovano prekidanje može biti frustrirajuće za odrasle, djeca zaslužuju empatiju, a ne ljutnju. Umjesto ljutnje, recite mu: 'Vidim te'.

Djeca ne prekidaju kako bi bila nepristojna. Ometanje ovdje ne znači neposlušnost, nepoštivanje, antisocijalno ponašanje. Imajte na umu da su mala djeca ego-centrična. Oni se ne rađaju s društvenim vještinama ili znanjem kako čitati znakove. Oni se mogu doista bojati da će zaboraviti važnu stvar koju su htjeli reći. Iako opetovano prekidanje može biti frustrirajuće za odrasle, djeca zaslužuju empatiju, a ne ljutnju. Umjesto ljutnje, recite im: 'Vidim te'. Evo što još možete napraviti:

Pripremite ih

Kada unaprijed možete predvidjeti da ćete biti u u situaciji kada ćete se morati usredotočiti na druge ljude kao što je obiteljsko okupljanje, posjet pedijatru, važan Zoom sastanak, razgovarajte s djetetom i zajedno isplanirajte što će raditi dok je vaša pažnja usmjerena na druge.

"Kad unaprijed razgovaramo s djecom, unaprijed stvaramo vezu, razumijevanje i rješavanje problema" kaže klinička psihologinja  Becky Kennedy.

Razmislite o postavljanju mjerača vremena koji će djetetu pokazati koliko će vaš poziv trajati. Postavite mu neovisnu aktivnost koja bi mu trebala zadržati pozornost tijekom poziva. Ako je moguće, tijekom poziva napravite pauze kako biste ga pohvalili što vas ne prekida.

Povežite se u trenutku

Zamolite dijete da stavi ruku na vaš zglob kad osjeti da mu treba vaša pažnja, ali ste zauzeti. Stavljajući svoju ruku na njegovu, dajete im do znanja da su primijećeni i voljeni.

Zaigrajte ih

Kako biste mogli dovršiti ono što radite dodatno zaigrajte dijete tako što mu kažete na primjer: "Vidim što radiš. Hoćeš li ovo igralište postati zoološki vrt pun divljih životinja? Hoćeš li se pretvoriti u pravog orangutana?" Razigravanje smanjuje napetost i potvrđuje vašu vezu s djetetom, kaže Kennedy.

Postavite granicu

Recite djetetu što konkretno očekujete od njega i što će se sljedeće dogoditi. Prema Kennedyju, jasna i izravna objašnjenja pomažu djetetu da osjeća kontrolu, što mu pomaže da djeluje u kontroli. Možete reći na primjer: "Vidim te! Mora razgovarati još nekoliko minuta dok ti budeš na ljuljački. Onda, kad završim, doći ću i snažno te gurnuti."


Reci što misliš!