Lifestyle

zdravlje

Žene u većem riziku od moždanog udara

Žene u većem riziku od moždanog udara
Thinkstock

Žene koje se bore ili su se borile s neplodnošću, one koje su doživjele pobačaj ili su rodile mrtvorođenče mogu imati povećan rizik od moždanog udara, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu u časopisu BMJ.

U provođenju analize pregledana je baza podataka o reproduktivnom zdravlju i kroničnim bolestima žena iz Australije, Kine, Japana, Nizozemske, Švedske, Velike Britanije i SAD-a. Ukupno je bilo uključeno oko 620.000 žena u dobi od 30 do 70 godina.

Koristeći upitnike i bolničku dokumentaciju, znanstvenici su otkrili da su žene s poviješću neplodnosti podložne 14 posto većem riziku od nefatalnog moždanog udara od onih koje nisu imale problema s neplodnosti.

One koje su doživjele pobačaj imale su 11 posto veći rizik od moždanog udara od onih koje nisu doživjele pobačaj, a one koje su rodile mrtvorođenče imale su preko 30 posto veći rizik za srčani udar.

No, ginekolog koji nije bio uključen u studiju kaže da se ove podatke treba tumačiti oprezno jer je sama izvedba studije imala neka ograničenja, a otkrivena poveznica je relativno slaba.

"Važno je da žene razumiju da postoji mnogo različitih uzroka ili načina koji mogu dovesti do neplodnosti, ponavljanog gubitka trudnoće i mrtvorođenosti", rekao je dr. Patrick Ramsey za Insider. "Slično tome, postoji više načina za povećanje rizika za razvoj moždanog udara."

Druga medicinska stanja ili čimbenici načina života mogu pomoći u objašnjenju ovih nalaza

Istraživači kažu da bi se veza između neplodnosti i rizika od moždanog udara mogla objasniti drugim stanjima, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), koji mogu ugroziti plodnost i povećati rizik od moždanog udara. U međuvremenu, višestruki gubici trudnoće mogu ukazivati na problem s krvnim žilama, čime se ugrožava zdravlje i prokrvljenost posteljice te tako žene mogu biti izloženije srčanim problemima, nagađaju drugi istraživači.

Stručnjaci vjeruju da su potrebne detaljnije studije koje prate grupe pacijenata tijekom duljeg vremena. "Kad saznamo više o jasno definiranom odnosu između ishoda trudnoće i dugoročnog rizika od moždanog udara, možda budemo imali jasnije preporuke", zaključili su.


Reci što misliš!