Lifestyle

Savjeti:

Ovo lisnato povrće biste trebali jesti svaki dan

Ovo lisnato povrće biste trebali jesti svaki dan
Pixabay

Povrće je važan dio prehrane jer je bogato mineralima, vitaminima i vlaknima, pogotovo lisnato zeleno povrće.

Ovih pet namirnica svakako uvrstite u svakodnevnu prehranu, savjetuju stručnjaci, piše N1 

Maslačak štiti stanice i poboljšava imunitet

Rijetko se na tanjuru može pronaći ova biljka koja pomaže u spriječavanju kroničnih bolesti jer štiti stanice od oštećenja. Također, maslačak je bogat izvor vitamina C i K koji su važni za zdrave kosti. Pobošljava i probavu, a time i funkciju imuniteta.

Kineski kupus i klice brokule smanjuju rizik od raka

Pripada porodici kupusnjača koje sadrže nutrijente kao štu su vitamini C, E i B9, beta karoten i selenij koji usporavaju rast tumora. Osim maslačka, i kineski kupus je važan za kosti jer sadrži kalcij, željezo, fosfor, magnezij i vitamin K.

Klice brokule sadrže snažne nutrijente koji smanjuju rizik od raka te povećavaju detoksikacijske enzime u jetri koji mogu čak spriječiti određene gene za razvoj tumora.

Ljekovita potočarka spriječava razvoj bolesti i pomaže u mršavljenju

Ljekovita potočarka sadrži veliku količinu vlakana koji poboljšavaju probavu, vitamin C koji štiti imunitet i glukozinolate koji sprječavaju bolesti. Ovo povrće možete dodati u salate, juhe i čak na pizzu.

Špinat smanjuje krvni tlak

Kao bogati izvor kalija smanjuje razinu tlaka te poboljšava kognitivne funkcije jer sadrži puno karotenoida koji štite stanice od oštećenja.


Reci što misliš!