Lifestyle

Zdravlje

Ove stvari će vam pomoći da ostvarite zdrav dnevni ritam

Ove stvari će vam pomoći da ostvarite zdrav dnevni ritam
Thinkstock

Ljudsko zdravlje i cjelokupno stanje organizma jako ovise o ustaljenom dnevnom ritmu i optimizaciji ciklusa spavanja.

Kvaliteta sna ovisi o 24 satnom ritmu koji regulira ciklus spavanja. Dnevni ritam utječe na oslobađanje hormona, prehrambene navike, temperaturu tijela te metabolizam. Ako ne možete zaspati čak i kada ste  umorni, moguće je da je nešto poremetilo vaš dnevni ritam i oslobađanje hormona melatonina, hormona kojeg stvara epifiza, mala žlijezda u sredini mozga.
Već dugo se zna da je melatonin regulator dnevno-noćnog ritma i da njegovo izlučivanje ovisi o izmjenjivanju dana i noći. Melatonin se isključivo i samo luči za vrijeme noći i tame, a kao poticaj za lučenje je boravak na sunčevom svijetlu. Dakle mozak mora dobiti informaciju da je završio dan i započela noć kako bi se stvarao melatonin.
Izlaganje umjetnom svjetlu noću te stalno buđenje povezani su s kroničnim bolestima poput pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, kao i tjeskobe te smanjene moći učenja i pamćenja. Poznato je da ljudi koji žive u državama s manje sunčeve svjetlosti tijekom zime imaju veću stopu depresije. 
Provodite li svaku večer na telefonu, ili gledajući omiljenu seriju koja će vas uspavati? Ako je odgovor "da", vrijeme je da regulirate te navike. 
Kako bi se reguliralo dnevni ritam a posebno kako bi se izbjeglo probleme sa spavanjem liječnici preporučuju da se pokuša na počinak svake noći ići u isto vrijeme. Na ovaj način ćete stvoriti naviku, a naš organizam voli navike, jer mu to pomaže da sam odredi kada treba spavati. Nekoliko sati prije spavanja, ne bi trebalo koristiti nikakvu tehnologiju poput mobitela, telefona, tableta, ili TV-a. Danju bi trebalo redovito izlaziti van, kako bi dobili potrebnu količinu sunčeve svjetlosti.


Reci što misliš!