zdravlje i ljepota

Goji bobice jačaju imunitet, štite jetru i snižavaju visoki tlak

www.pixabay.com

Jačaju imunitet, štite jetru i snižavaju visoki tlak: Bobice od 20-ak kuna koje čine čuda za zdravlje

U posljednjih nekoliko godina goji bobice munjevito su osvojile
europsko i američko tržište.

Stižu s Himalaje, gdje ih već stoljećima jedu, ali i
koriste u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Aziji ih
nazivaju “crvenim dijamantima”, a prodaju se i u hrvatskim
trgovinama po cijeni od dvadesetak kuna za 100 grama sušenih
plodova.

Osnovne karakteristike goji bobica:
* jačaju imunološki sustav
* poboljšavaju vid
* poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i snižavaju
povišen krvni tlak
* štite jetru i bubrege
* pozitivno utječu na ten, mokraćni sustav i proizvodnju
spermija
* ublažavaju bolove u leđima
* reguliraju šećer u krvi

Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) grmolika je biljka
koja naraste do 3 metra u visinu. Plod je narančastocrvene boje,
duljine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od
10 do 60 sjemenki. Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i
antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj
medicini od pamtivijeka.

Goji bobice sadrže 18 aminokiselina, od kojih je 8
esencijalnih nužnih za život, 6 esencijalnih vitamina, 21
mineral, 8 polisaharida i 6 monosaharida, 5 nezasićenih masnih
kiselina poput linolne i alfa-linolenske kiseline, koje su
neophodne za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava te
druge važne spojeve.

Dobar su izvor vitamina C i željeza. Čak ih nazivaju “sretne
bobice” zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovito
konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma. Goji
bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih
prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma.

Kako ih možete jesti?

U Hrvatskoj se najčešće mogu nabaviti sušene bobice. Sušene goji
bobice koristite kao grožđice – stavljajte ih u slana i slatka
jela. Pecite s njima savijače i druge kolače, kuhajte s njima
zobenu kašu ili pripremite domaću granolu, a možete ih ubaciti i
u salatu.

Želite li ih omekšati, stavite ih u toplu vodu na nekoliko
minuta. Neki tvrde da u tom stanju imaju okus po cherry
rajčicama. U konačnici, možete ih jesti i zasebno, kao mali
slatki međuobrok.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest