
Chutney umak je umak koji se radi od voća ili povrća uz dodatak šećera, octa i začina. Postoji mnogo mogućnosti, pa će i svaki chutney umak imati drugačiji okus.
Chutney umak je umak koji se najčešće
koristi u Indiji, ali i u Engleskoj, te nešto manje u ostatku
svijeta. Poseban je po svojem okusu koji je slatko-kiseli,
jednostavno se može napraviti, a paše uz različite vrste hrane.
Jednako tako, postoji i mnogo različitih varijanti izrade ovog
umaka.
Što je chutney umak?
Chutney umak je slatko-kiselo-slani umak, a sličan je šalši ili
ajvaru. Može se pripremiti od raznih kombinacije voća ili povrća,
octa, šećera i začina. Ovisno o samim sastojcima, ovaj umak
sadrži vitamine i minerale te je prirodni antioksidans, a ima
dobar utjecaj i na probavu.
Kako se radi chutney umak?
Najčešće se za bazu koristi voće kao što su jabuke, breskve,
mango, kruške, brusnice, ili rabarbara, te se dodaje šećer kao
što je smeđi šećer. U engleskoj varijanti chutney umaka dodaje se
i jabučni ocat kako bi umak mogao dulje trajati, odnosno kako bi
se mogao konzumirati dulje vremena. U indijskoj se varijanti može
koristiti kiseli krastavac umjesto jabuka, kao i ulje gorušice
koje daje kiselost i dugotrajnost. Kako bi umak dobio na okusu,
mogu se dodati razni začini, ulje sezama ili kikirikija, ali i
sol, češnjak, klinčić, kardamom, đumbir, luk, korijander,
chilli ili kumin. Ovaj umak ne sadrži gluten, a može se poslužiti
s različitim jelima
Kako se jede chutney umak?
Chutney umak se može jesti sa slanim ili slatkim jelima. U Indiji
se chutney poslužuje kao dodatak gotovo svemu. Tako se može
pronaći na tanjuru uz basmati rižu, uz kruh naan, uz povrće, ali
i kao umak koji se dodaje u curryjem začinjena jela. U Engleskoj
i u ostatku svijeta se chutney može jesti s mesom i gotovo svim
drugim namirnicama, pri čemu služi kao ketchup. Chutney kojemu je
glavni sastojak jabuka, može se konzumirati s kremastim sirevima
kao što su kozji sir ili Brie. Samo kombiniranje chutney umaka s
hranom ovisi o glavnim sastojcima chutney umaka.
Kako se radi chutney umak?
Postoji više vrsta ovog umaka, ovisno o njegovim sastojcima, a mi
vam donosimo dva vrlo jednostavna recepta.
1. Klasični chutney umak s jabukama
Za ovaj umak potrebno je:
- · kilogram i pol skuhanih jabuka bez kore,
narezanih na kockice - · 750 grama muscovado šećera
- · 500 gr grožđica
- · 2 sitno nasjeckana luka
- · 2 žlice sjemenki gorušice
- · 2 žlice mljevenog đumbira
- · 1 žlica soli
- · 700 ml jabučnog octa
Priprema:
Sastojke je potrebno pomiješati u velikom loncu te potom pustiti
da sve zakuha na srednje jakoj vatri. Nakon toga se pirja bez
poklopca s čestim miješanjem oko 40 minuta, odnosno dok tekućina
ne ispari, a smjesa ne postane gusta i kašasta. Idući korak je
micanje zdjele s vatre i hlađenje. Kada se ohladi, umak se
stavlja u sterilizirane i suhe staklenke te se zatvori.
2. Chutney umak s rajčicom
Potrebno je:
- · 500 gr sitno narezanog crvenog luka
- · 1 kilogram narezane rajčice
- · 4 režnja sitno nasjeckanog češnjaka
- · po želji nasjeckana chilli papričica
- · malo nasjeckanog đumbira
- · 250 gr smeđeg šećera
- · 150 ml vinskog octa
- · 5 sjemenki kardamoma
- · pola žličice mljevene crvene paprike
Priprema:
Priprema je vrlo slična kao i kod prethodnog umaka. Svi sastojci
se stave u veliki, težak lonac te se kuhaju uz stalno miješanje.
Nakon toga se sve kuha još sat vremena, nakon čega se pusti da
umak prokuha, sve dok ne dobije tamnu boju i ne postane sjajan,
teksture slične pekmezu. Ovdje se umak uklanja s vatre, malo
prohladi te se stavlja u sterilizirane staklenke. U hladnjaku se
može čuvati oko šest tjedana.
Chutney umak se može kupiti i u raznim trgovinama i
supermarketima, a cijena se kreće ovisno o veličini staklenke te
o sastojcima od kojih je napravljen.
Chutney umak je umak koji se radi od voća ili povrća uz dodatak
šećera, octa i začina. Postoji mnogo mogućnosti, pa će i svaki
chutney umak imati drugačiji okus. Važno je dobro prokuhati
sastojke i staviti ih u sterilizirane staklenke. Ovaj umak se
može jesti uz brojna jela, a odlično paše uz namirnice specifične
za indijsku kuhinju.