recepti
Juha od leće zdrav je izvor energije i proteina
Među svim vrstama mahunarki koje su nam na raspolaganju jedna od najzanimljivijih je leća.
Pripada skupini zrnatih mahunarki, baš kao i grah, grašak, bob i slanutak. Poznato je oko četrdesetak sorti koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom. Kod nas se najčešće kuha smeđa leća, a mogu se naći i zelena, crvena i crna.
Sastojci: 1 glavica luka, 2 šalice crvene leće, 2 žlice maslinova ulja, 2 žlice pirea od rajčice, 2 mrkve, 1 batat, 1 tikvica srednje veličine, malo peršina, 50 g dimljenog tofua, sol, papar, lanene sjemenke
Priprema:
1. Leću operite pod mlazom vode, a mrkvu, tikvicu i batat naribajte na ribežu. U lonac ulijte maslinovo ulje i na njemu propirjajte sitno nasjeckani luk dok postane staklast. Potom dodajte pire od rajčice.
2. Kratko pirjajte i podlijte manjom količinom vode. Kad voda malo ispari, dodajte ribanu mrkvu i pirjate je nekoliko minuta.
Dolijte još vode, pa dodajte crvenu leću te naribane batat i tikvicu. Kuhajte povrće, povremeno miješajući dvadesetak minuta i prema potrebi dolijte vode, ako je pregusto.
Izdvojeno
-
Nezavisna kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske Marija Selak Raspudić podržala je u srijedu obrazovne radnike koji traže veće plaće, ustvrdivši da njihov položaj mora biti u centru politika, a na listu prioriteta uvrstila je i razvoj vojne znanosti i vojnog obrazovanja.
-
Domaći turisti su s 206,1 tisućom dolazaka u studenom ostvarili porast od čak 30 posto, a slično ili 30,3 posto više ostvarili su i noćenja odnosno 413,7 tisuća.
-
Predstavljanje slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu "Ja, stablo" autorice Manuele Vladić-Maštruko održat će se u ponedjeljak, 16. prosinca 2024. u 12 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.
-
Treću godinu zaredom, Volonterski centar Zadar organizira Ukrajinsko-hrvatsku glazbenu večer, koja će se ove godine održati 12. prosinca u 20.30 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače na adresi Trg Petra Zoranića 1 Zadar.
Reci što misliš!