
Orginalni recept iz jedne slastičarne: Kremšnite bez pudinga i gustina
Sastojci
Za lisnate kore
– 50 dkg lisnatog tijesta
Za kremu
– 12 dcl mlijeka
– 12 dcl vode
– 35 dkg oštrog brašna
– 30 dkg šećera stavite odmah u mlijeko s 2 vanilin šećera
– 20 dkg šećera utucite u bjelanjke
– 10 jaja
Priprema
Pripremite lonac debljeg dna zapremine cca 7 l. Ali neka bude
zbilja kvalitetan, u kome se ne prigara hrana samo tako lako.
Pomiješajte mlijeko i vodu, jedan dio mlijeka ostavite npr. oko
pola litre da umutite brašno i žutanjke. Dakle stavite na vatru
kuhati mlijeko s vodom i vanilijom (vanilin šećer, aroma
vanilije).
U posudi umutite oštro brašno s žutanjcima i hladnim mlijekom
(onaj dio koji ste ostavili na početku pripreme). Ako nemate
pomagača koji će dok vi pazite mlijeko izmiksati bjelanjke u
čvrst snijeg i pomalo umutiti dio šećera koji ide u snijeg, to
napravite prije nego pustite da se mlijeko zagrijava.
Kad mlijeko zavrije pjenjačom miješajući, dodajte smjesu
žutanjaka i brašna. Od trena kad zavri sve vrijeme mješajući
miješajte 9 minuta non stop. Tako trenirate mišiće…
Sad, kad sam pitala, mora li baš 9 ili može i koji minut više –
odgovor je da je granica 9 a sad ako je i 10 minuta nije problem.
Nemojte se uplašiti, na samom početku će masa biti tvrda, a
kasnije sve rjeđa. Do kraja onih famoznih 9 minuta djelovat će
kao da je i previše rijetka.
Lonac maknite s vatre i pomalo kuhačom, ne mikserom kuhačom
dodajte istučeni snijeg s šećerom. Izuzetno je važno da šećer u
snijegu bude sasvim otopljen, ne da koje zrnce hrusta, jer se
tada u dodiru s vrelom kremom, on opušta i radi probleme.
Na prethodno ispečenu koru lisnatog tijesta ulijte gotovu smjesu,
poklopite drugim pečenim listom lisnatog tijesta i to je to. Za
početak neka se ohlade do sobne temperature, nemojte ih onako
vrele tutnuti u hladnjak. Kad su ohlađene, mogu bez brige u
hladnjak. Normalno ove kremšnite umjesto gornje kore mogu imati
šlag i čoko glazuru.
A i nekoliko puta ih je sestra napravila na podlozi od petit
keksa. Ako slijedite redom ove korake, uspjeh neće izostati.
Dobit ćete drhtave, čvrste, visoke kremšnite. Mjera je za veliku,
duboku tepsiju promjera kao one za el. štednjak.
Također lisnato tijesto je ono od pola kg, za svaku koricu pola.
Znate da lisnato trebate peći na hladnom vodom polijanoj tepsiji
na naopakoj strani i to na visokoj temperaturi. Također ga uvijek
razvucite malo više od veličine pleha jer se ponekad “smanji”.
Kad ih hladne narežete, pospite šećerom u prahu, neposredno pred
posluživanje. Uz kafu, vodu, uživajte…
Izvor: coolinarka.com