savjeti
Kad se koristi glatko, a kad oštro brašno?
Iako je lišeno većeg dijela vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkoj ili oštroj formi idealno je za pečenje.
Za razvučeno tijesto bučnice, sirnice i štrudle koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme kruha i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, prhkih i kolača od dizanog tijesta ili pohanje.
I dok su za većinu tipova tijesta ili slastica postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje upotrijebiti glatko, a drugi oštro brašno. Ako niste sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara, piše tportal.
Oštro brašno
– kolači od dizanog tijesta
– njoki
– žličnjaci
– pohanje
– keksi
– palačinke
– prhki kolači
– biskviti
– kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)
– zgušnjavanje variva i umaka
Glatko brašno
– kruh
– peciva
– savijače
– krafne
– tjestenina
– muffini
Izdvojeno
-
Nezavisna kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske Marija Selak Raspudić podržala je u srijedu obrazovne radnike koji traže veće plaće, ustvrdivši da njihov položaj mora biti u centru politika, a na listu prioriteta uvrstila je i razvoj vojne znanosti i vojnog obrazovanja.
-
Domaći turisti su s 206,1 tisućom dolazaka u studenom ostvarili porast od čak 30 posto, a slično ili 30,3 posto više ostvarili su i noćenja odnosno 413,7 tisuća.
-
Predstavljanje slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu "Ja, stablo" autorice Manuele Vladić-Maštruko održat će se u ponedjeljak, 16. prosinca 2024. u 12 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.
-
Treću godinu zaredom, Volonterski centar Zadar organizira Ukrajinsko-hrvatsku glazbenu večer, koja će se ove godine održati 12. prosinca u 20.30 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače na adresi Trg Petra Zoranića 1 Zadar.
Reci što misliš!