holandez
Bolje od majoneze? Neodoljivo kremasti umak gotov za 60 sekundi
Klasični holandez teško je napraviti. Kuhate li ga predugo, dobit ćete kajganu. Ne kuhate li ga dovoljno, umak se neće zgusnuti. Ako se previše ohladi, sastojci će se razbježati i dobit ćete lošu strukturu - no uz trik profesionalca lako je dobiti sjajan rezultat.
Chef Marie-Antoine Carême, koji je živio u 19. stoljeću, donio je kulinarski “zakon” o četiri umaka koji predstavljaju bazu za sve ostale. Riječ je o bešamelu te umacima od rajčice, veloutéu i španjolskom umaku (espagnole), a kasnije im se pridružio i holandez.
Elegantni rođak majoneze, za koji se umjesto ulja koristi pročišćeni maslac, neraskidiv je od šparoga ili jaja na benediktinski. Holandez testira strpljenje mladih kuhara jer je potrebno ponešto vještine da se postigne savršena temperatura i ne pojave grudice.
Klasični holandez teško je napraviti. Kuhate li ga predugo, dobit ćete kajganu. Ne kuhate li ga dovoljno, umak se neće zgusnuti. Ako se previše ohladi, sastojci će se razbježati i dobit ćete lošu strukturu.
Prije pripreme žumanjak ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se dovoljno zagrijao.
Sastoci za holandez:
1 žumanjak
1 žličica vode
1 žličica limunova soka
110 g maslaca
1 prstohvat soli
prstohvat mljevene ljute paprike prema želji
Priprema:
Pomiješajte žumanjak, vodu, sok limuna i prstohvat soli u posudi koja odgovara štapnom mikseru. Rastopite maslac na jakoj vatri neprestano miješajući dok se ne zapjeni, odnosno dok se ne zagrije na temperaturi od 105 °C. Miksajte smjesu od žumanjaka polako ulijevajući rastopljeni maslac. 30 sekundi kasnije dobit ćete kremasti umak, piše punkufer.
Izdvojeno
-
Narodni trg će tijekom sljedećih nekoliko dana, do iza Božića postati prava oaza glazbe i harmonije, gdje će se susresti domaći i lokalni zborovi koji donose čaroliju blagdanskog duha u sklopu zadarskog Adventa.
-
Ukupno 80% Hrvata planira kupovati božićne poklone, a čini se da na tome ne planiraju štedjeti jer ove godine bilježimo rast broja onih koji će tim povodom izdvojiti veće iznose
-
Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) pokrenula je postupak javne nabave za 1200 vodoobojnih jakni i jednako toliko hlača, ukupne procijenjene vrijednosti od 757.500 eura.
-
Sve dobre stvari se dogode spontano, tako je bilo i ovo. Inicijativom građana, za kraj godine pokrenuta je humanitarnu akcija s ciljem pomoći Udruzi za pomoć ženi i djetetu Duga iz Zadra.
Reci što misliš!