#savjeti
Bijele pisanice idealne za ukrašavanje: Kako izbijeliti jaja octom?
Pripreme za Uskrs u punom su jeku, a nezaobilazan dio toga je i ukrašavanje jaja. Međutim, ako imaju previše tamnu ljusku, postoji način kako izbijeliti jaja octom
Naime, boja će se bolje primiti na bijeloj ljusci jajeta, neovisno o tome posežemo li za tradicionalnim načinima bojanja poput onih s lukom ili ciklom ili pak za već pripremljenim bojama iz trgovine.
Jaja s bijelom ljuskom mogu se kupiti i u nekim našim većim trgovinama, no kako još uvijek nisu nešto što se može naći na svakom uglu, i sami možemo ljusku bilo kojeg jajeta učiniti bijelom. Pritom se ona neće oštetiti niti će to ikako utjecati na kasniji okus.
Sve što vam treba za to je običan alkoholni ocat i voda. Naime, alkoholni ocat je prirodni izbjeljivač koji se proizvodi postupkom vrenja alkoholnih tekućina, što je jedan od najstarijih prehrambenih proizvodnih postupaka čovječanstva.
Sadrži između 5 i 15,5 % octene kiseline pa je kao takav idealno sredstvo za čišćenje i izbjeljivanje, odnosno uništavanje bakterija.
Lako je dostupan u svakom kućanstvu pa je upravo zato idealan za izbjeljivanje uskršnjih jaja, i to u svega tri jednostavna koraka.
Evo kako izbijeliti jaja octom u deset minuta:
- Ovisno o tome koliko jaja želite izbijeliti, stavite potrebnu
količinu vode. Ono što je najvažnije jest da potom vodi
dodate ocat u jednakom omjeru. Stavite li u lonac za kuhanje pola
litre vode, pripazite da dodate i pola litre octa.
- Jaje kuhajte u toj otopini desetak
minuta. Kako vrijeme bude prolazilo, primijetit ćete da
ljuska postaje sve svjetlija, a da na površinu otopine
izlazi pjena smećkaste boje. Nju možete odstranjivati žlicom kako
se ne bi prelila preko ruba.
- Nakon kuhanja, jaja isperite pod mlazom hladne vode uz pomoć
nježne krpice. Budite pažljivi jer je nakon izbjeljivanja ljuska
tanja. Pustite ih nekoliko minuta da se ohlade na sobnoj
temperaturi.
I to je to. Sada ukrašavanje šarenim bojama može početi.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!