Lifestyle

večer u bistrou andrija

Poznati hrvatski chef Hrvoje Zirojević predstavio nove gastronomske impresije uz vinariju Degarra

Poznati hrvatski chef Hrvoje Zirojević predstavio nove gastronomske impresije uz vinariju Degarra

Hrvoje Zirojević jedan je od najpoznatijih chefova u Hrvatskoj, a imali smo priliku upoznati ga i probati njegova jela upravo ''na domaćem terenu''.

Naime, bistro Andrija, smješten na obali u Sv. Filipu i Jakovu, nakon što je ispratio 2021. godinu gostovanjem Davida Skoke,Tomislava Karamarka i Josipa Vrsaljka pobrinuo se da otvorenje ljetne sezone prođe u znaku učenja od jednog od ponajboljeg majstora u kužini.

Bistro Andrija: Otvorenje ljetne sezone uz Hrvoja Zirojevića i vinariju Degarra Bistro Andrija: Otvorenje ljetne sezone uz Hrvoja Zirojevića i vinariju Degarra

Zirojević je prije svega ljubitelj lokalnih namirnica, nakon vođenja kuhinje restorana Laganini preuzeo je gastronomsku priču u splitskom Dvoru. Poznat po vrhunskim masterclassovima u bistrou Andrija za goste je pripremio pravu simfoniju od pet slijedova.

Uz Zirojevićeva jela sljubljivala su se vina iz poznate zadarske vinarije Degarra, a bilo je tu i zanimljivo iznenađenje večeri - napitci po recepturi ekipe iz Picnic mingle and fun. No, krenimo redom!

Večer je otvorio složenac od tune s guščjom jetrom sjajno preliven mladim rose vinom. Sirovo, svježe, poziva na nastavak!

Toplo predjelo bio je Zirojevićev signature dish - rižoto s škampima i šparogama te jetrom od grdobine, mola i morskog ježinca.

Sommelier Ivan Stiblik pojasnio nam je kako će Pošip (2021.) biti ponajbolji izbor za sljubljivanje uz rižoto jer svojom svježinom i mirisom odlično parira njegovoj aromatici i punoći okusa.

Kako bi gastronomski zaokret prema mesnim jelima dobio jedan svojevrsni restart, posluženo je piće, odnosno koktel aperitiv za neutralizaciju palete. Prvi na redu bio je ''kvas'', piće koje se inače često konzumira u Istočnoj Europi, prema zero waste konceptu.

Možete ga pripremiti od staroga kruha! Kako je pojasnio Vedran iz Picnic-mingle and fun, ljudi prije nisu shvaćali kruh poput nas danas ''zdravo za gotovo'', ta je namirnica značila život i prema tom je konceptu nastalo piće od suhog kruha pečenog na oko 200 stupnjeva, koji se namače u vreloj vodi oko 20 minuta s kvascem, te se odvija fermentacija. Ovo piće odlično je za probavu.

Nakon intermezza s kvasom, posluženi su domaći ravioli s divljim zecom uz Maraštinu (2021.), nešto kompleksnije vino, s malo više tijela i slatkoće, koje je odličan izbor za meso - Stiblik nam je kazao: sljubljivanje se ne odvija u želucu, već na nepcu, stoga smo ga poslušali i Maraštinom stvarali nove impresije jela.

Osobno, ovo je jelo zvijezda večeri što se tiče okusa, ali ako bi trebala izabrati vizualni dojam, ono što je uslijedilo ipak bi odnijelo ''pobjedu'': srneći hrbat na brioche tijestu s rimskim njokom. Degarrina Bonterra (2018.) uslijedila je uz ovo jelo.

Naravno, ništa bez deserta. No, prije njega poslužena je kombucha - simbioza crnog čaja i kvasca. 

Još jedna neutralizacija palete dovela nas je do ružičaste bombice od bijele čokolade, maline i vanilije u kreaciji slastičarke bistroa Andrije - Adrijane Majice.

Paletu okusa upotpunilo je desertno vino: Bomary (2018.)!

Domaća gastronomska scena može biti ponosna na ''barba Hrvoja'', koji je kuhao imenima poput Bono Voxa, Beyonce, princa Harrya, Novaka Đokovića, ali stoji nogama čvrsto na zemlji i rado se odaziva upravo na ovakva događanja kako bi približio lokalnu kvalitetu namirnica i maštovitost u pripremi i mladim chefovima i timovima s kojima uvijek ostvari prisan odnos. Osim što je vrhunski mentor, Zirojević je prije svega kolega.

Ekipa koja je imala prilike s njim raditi kazat će da je predan, pedantan, svaki tanjur radi kao da mu je prvi i jedini, ima maksimalno povjerenje prema ekipi i nastoji da što više nauče slijedeći njegove ideje. Profesionalno!

A iza ove lijepe večeri bistro Andrija nastavlja s obiteljskom tradicijom u ponudi ribljih jela i jedinstvenih okusa Dalmacije, kao simpatičan šarmantan kutak za druženje i gastro priču s lijepim pogledom na more i otoke!
 


Reci što misliš!