večer u bistrou andrija
Poznati hrvatski chef Hrvoje Zirojević predstavio nove gastronomske impresije uz vinariju Degarra
Hrvoje Zirojević jedan je od najpoznatijih chefova u Hrvatskoj, a imali smo priliku upoznati ga i probati njegova jela upravo ''na domaćem terenu''.
Naime, bistro Andrija, smješten na obali u Sv. Filipu i Jakovu, nakon što je ispratio 2021. godinu gostovanjem Davida Skoke,Tomislava Karamarka i Josipa Vrsaljka pobrinuo se da otvorenje ljetne sezone prođe u znaku učenja od jednog od ponajboljeg majstora u kužini.
Zirojević je prije svega ljubitelj lokalnih namirnica, nakon
vođenja kuhinje restorana Laganini preuzeo je gastronomsku priču
u splitskom Dvoru. Poznat po vrhunskim masterclassovima u bistrou
Andrija za goste je pripremio pravu simfoniju od pet
slijedova.
Uz Zirojevićeva jela sljubljivala su se vina iz poznate zadarske
vinarije Degarra, a bilo je tu i zanimljivo
iznenađenje večeri - napitci po recepturi ekipe iz Picnic
mingle and fun. No, krenimo redom!
Večer je otvorio složenac od tune s guščjom jetrom sjajno
preliven mladim rose vinom. Sirovo, svježe, poziva na nastavak!
Toplo predjelo bio je Zirojevićev signature dish - rižoto s škampima i šparogama te jetrom od grdobine, mola i morskog ježinca.
Sommelier Ivan Stiblik pojasnio nam je kako će Pošip (2021.) biti
ponajbolji izbor za sljubljivanje uz rižoto jer svojom svježinom
i mirisom odlično parira njegovoj aromatici i punoći okusa.
Kako bi gastronomski zaokret prema mesnim jelima dobio jedan
svojevrsni restart, posluženo je piće, odnosno koktel aperitiv za
neutralizaciju palete. Prvi na redu bio je ''kvas'', piće
koje se inače često konzumira u Istočnoj Europi, prema zero
waste konceptu.
Možete ga pripremiti od staroga kruha! Kako je pojasnio Vedran iz
Picnic-mingle and fun, ljudi prije nisu shvaćali kruh poput nas
danas ''zdravo za gotovo'', ta je namirnica značila život i prema
tom je konceptu nastalo piće od suhog kruha pečenog na oko 200
stupnjeva, koji se namače u vreloj vodi oko 20 minuta s kvascem,
te se odvija fermentacija. Ovo piće odlično je za probavu.
Nakon intermezza s kvasom, posluženi su domaći ravioli s
divljim zecom uz Maraštinu (2021.), nešto kompleksnije vino, s
malo više tijela i slatkoće, koje je odličan izbor za meso -
Stiblik nam je kazao: sljubljivanje se ne odvija u želucu, već na
nepcu, stoga smo ga poslušali i Maraštinom stvarali nove
impresije jela.
Osobno,
ovo je jelo zvijezda večeri što se tiče okusa, ali ako bi trebala
izabrati vizualni dojam, ono što je uslijedilo ipak bi odnijelo
''pobjedu'': srneći hrbat na brioche tijestu s rimskim njokom.
Degarrina Bonterra (2018.) uslijedila je uz ovo jelo.
Naravno, ništa bez deserta. No, prije njega poslužena je kombucha
- simbioza crnog čaja i kvasca.
Još jedna neutralizacija palete dovela nas je do ružičaste bombice od bijele čokolade, maline i vanilije u kreaciji slastičarke bistroa Andrije - Adrijane Majice.
Paletu okusa upotpunilo je desertno vino: Bomary (2018.)!
Domaća gastronomska scena može biti ponosna na ''barba Hrvoja'',
koji je kuhao imenima poput Bono Voxa, Beyonce, princa Harrya,
Novaka Đokovića, ali stoji nogama čvrsto na zemlji i rado se
odaziva upravo na ovakva događanja kako bi približio lokalnu
kvalitetu namirnica i maštovitost u pripremi i mladim chefovima i
timovima s kojima uvijek ostvari prisan odnos. Osim što je
vrhunski mentor, Zirojević je prije svega kolega.
Ekipa koja je imala prilike s njim raditi kazat će da je predan,
pedantan, svaki tanjur radi kao da mu je prvi i jedini, ima
maksimalno povjerenje prema ekipi i nastoji da što više nauče
slijedeći njegove ideje. Profesionalno!
A iza ove lijepe večeri bistro Andrija nastavlja s obiteljskom
tradicijom u ponudi ribljih jela i jedinstvenih okusa Dalmacije,
kao simpatičan šarmantan kutak za druženje i gastro priču s
lijepim pogledom na more i otoke!
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!