kužina
Origano je više od aromatičnog od začina
Origano je najpoznatiji kao neizostavan začin za pizzu, te u jelima s rajčicom i tjesteninom. No, njegova je upotreba u kulinarstvu znatno raznolikija, dok je eterično ulje origana iznimno cijenjeno i korišteno u aromaterapiji
Origano za jaču aromu
Origano je biljka intenzivnog okusa i mirisa, može se koristiti u obliku svježih listova, ali i kao usitnjeni i mljeveni začin. Zanimljivo kako je origano jedna od rijetkih biljaka koja ima jaču aromu osušena nego kada je svježa. Odličan je za pojačavanje arome kod raznih pečenja, salata, kao i juha od graha i graška...
Puno više od boljeg okusa
Francuska provansalska mješavina začina u kojoj su uz origano i
mažuran, timijan, ružmarin i čubar začin je mnogih ukusnih jela.
Začini su najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojeg možemo
direktno jačati naš imunosustav kao i rad cjelokupnog
metabolizma.Tipični mediteranski začini koji se dodaju ribi,
janjetini, raznim salatama, juhama, pečenju, su bosiljak, peršin,
kopar, majčina dušica, mažuran, lovor, ružmarin, origano, šafran,
kapari, komorač. Dodavanjem origana kao začina u dijetalnim
jelima možemo mnogo poboljšati sam okus hrane pogotovo kod
neslanih jela i raznih juha od povrća, kojima daje
aromu.Prirodni
antibiotik
Studije su pokazale kako origano ima niz antibakterijskih,
fungicidnih, antivirusnih i antioksidantnih svojstava, pa se
origano koristi i u medicinske svrhe. On je prirodni
antibotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje
bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost
pokazuje kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje,
nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih
tegoba s nosom kao i kod upale mjehura.
Origano, poput bosiljka i ružmarina, sadrži ružmarinsku kiselin,
koju karakteriziraprotuupalni učinak, pa predstavlja učinkovit
tretman za alergijsku astmu .Ovaj snažan antioksidans pomaže u
sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima,
čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i
preranog starenja.
Origano također obiluje antibakterijskim
svojstvima, uključujući ulja timol i karvakrol. Istraživanja su
pokazala da ova dva spoja zaustavljaju rast mnogih vrsta
bakterija.
Ako se koristi za kožne bolesti ili infekcije, potrebno
je nekoliko kapi ulja origana pomiješati s drugim uljima,
poput maslinovog ili kokosovog, te namazati na mjesto. Ulje
origana pomiješano s maslinovim uljem može se i umasirati u
dijelove tijela koji bole zbog upale mišića ili bolnih zglobova.
Origano
se može konzumirati u svježim ili sušenim listićima, te kao čaj,
koji pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod
bolova u crijevima. Čaj se priprema tako da jednu čajnu žličicu
usitnjenih listova origana prelijte šalicom vruće vode i ostavite
deset minuta da odstoji.
Origano u aromaterapiji
Osim u kuhinji kao začin, može se koristiti i u kozmetici za
njegu tijela. Eterično ulje origana iznimno je cijenjeno i često
se koristi u aromaterapiji. Eterično ulje origana dobiva se
vodenom destilacijom, ulje je svijetložute boje, koristi se samo
za vanjsku uporabu i to za masažu kod reumatskih bolova,
mišićnih bolova, glavobolje, upalnih procesa, te za relaksaciju.
Koristi se i kao biljna kupka kod kožnih bolesti, kod neuroza, kao komprese, za inhalacije kod prehlada, začepljenja nosa i bronhitisa. Od origana se izrađuje mast za reumatičare koja je dosta tražena, kao i kod raznih glavobolja i migrena. Svježi sok biljke liječi tegobe uha.
Origano ne bi smjele uzimati trudnice, čak ni u uljima za masažu.
Izdvojeno
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Na osunčanom Trgu Petra Krešimira IV u Pagu održan je svečani doček Svete Lucije, zaštitnice svjetla, koji je privukao brojne građane i posjetitelje.
-
-
Hrvatski skijaš Filip Zubčić sedmi je nakon prve vožnje veleslaloma kojeg skijaši voze u subotu za Svjetski kup u Val d'Isereu, dok je najbrži Švicarac Marco Odermatt.
Reci što misliš!