Lifestyle

#zdravlje

Evo koje četiri hranjive namirnice trebate dodati prehrani ako želite biti zdraviji

Evo koje četiri hranjive namirnice trebate dodati prehrani ako želite biti zdraviji
Ilustracija

Ne postoji puno namirnica koje možemo pojesti u jednom danu ili u određenom razdoblju a da ne narušimo svoje zdravlje. Izvucite maksimum iz kalorija odabirom nutritivne hrane koja je ukusna i sadrži sve dobre vitamine

Nije sva hrana jednaka, a ove četiri najbogatije namirnice možete lako uklopiti u svoju prehranu.

Losos

Jedan od najboljih nutrijenata koje možete dobiti iz lososa su omega-3 masne kiseline, koje su vitalne za optimalno funkcioniranje vašeg tijela i organa. Omega-3 kiseline prisutne u lososu mogu pomoći smanjiti upale u vašem tijelu, poboljšati zdravlje očiju i potaknuti zdravlje srca, piše Index.hr.

Losos je također bogat proteinima koji pomažu u ozdravljenju tijela nakon ozljeda te vitaminom B, koji održava optimalno funkcioniranje vašeg mozga i živčanog sustava. Losos sadrži i astaksantin, antioksidans koji smanjuje oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola i povećava razinu HDL (dobrog) kolesterola.

Češnjak

Češnjak nije samo čaroban sastojak koji vašim jelima daje okus već je i bogat hranjivim tvarima. Kombinacija hranjivih tvari je impresivna, od vitamina C, B1 i B6 do kalcija, mangana, kalija i selena.

Kaže se da aktivni spojevi u češnjaku pomažu u smanjenju krvnog tlaka i lošeg kolesterola. Uz antibakterijska svojstva, konzumacija češnjaka ili dodataka s češnjakom također može pomoći u borbi protiv obične prehlade.

Češnjak lako možete dodati prilikom pripreme povrća i mesa kako biste poboljšali ne samo okus već i hranjive tvari u jelu.

Kelj

Povrće je omiljena zdrava hrana, a kelj je na vrhu liste. Šalica sirovog kelja sadrži 684 posto dnevne vrijednosti (DV) vitamina K i 206 posto DV-a vitamina A, zajedno s drugim hranjivim tvarima kao što su mangan, bakar i kalij.

Bogat antioksidansima, kelj također sadrži razne flavonoide i polifenole, posebno kvercetin i kempferol. Oni pomažu u prevenciji srčanih bolesti, snižavaju krvni tlak i imaju protuupalna svojstva.

Kelj se može dodati u vaš zeleni smoothie ili jednostavno jesti kao dio salata. Također možete napraviti svoj vlastiti čips od kelja tako što ćete dodati malo soli, zatim pokapati malo ekstra-djevičanskog maslinovog ulja i peći dok se ne osuši.

Borovnice

Bogate antioksidansima i bez puno kalorija, borovnice su jedna od najpopularnijih namirnica. Pokazalo se da povećavaju razinu antioksidansa u vašem tijelu, koji štite tijelo od slobodnih radikala koji mogu oštetiti vaše stanice.

Borovnice su također pokazale da pomažu u smanjenju kardiovaskularnih čimbenika rizika kod pretilih osoba, smanjujući i krvni tlak i razinu oksidacije LDL-a. Također se pokazalo da bioaktivne tvari u borovnicama poboljšavaju osjetljivost na inzulin kod pretilih osoba otpornih na inzulin, što ih čini prikladnima za grickanje.

Borovnice možete dodati u svoje voćne salate ili smoothieje te ih jesti kao zdrav međuobrok u umjerenim količinama, piše Index.


Reci što misliš!