Lifestyle

mljac!

Ugljikohidrati koji skidaju kilograme

Ugljikohidrati koji skidaju kilograme
RTL

Od kruha i tjestenine se možda debljate, ali određena količina ugljikohidrata je svakodnevno potrebna da bi mozak i ostatak tijela normalno funkcionirali.

Dakako svi ugljikohidrati nisu jednako dobri ili loši za vas. Kolači, krafne, slatkiši pa i kruh od rafiniranog bijelog brašna ne nude potrebne hranjive tvari. Jedete li ih često imat ćete veći rizik od razvoja bolesti kao što su one povezane sa cirkulacijom te dijabetes.

No, na raspolaganju vam je i dosta ugljikohidrata koji su bogati proteinima, vitaminima i mineralima, a nude i potrebna vlakna, što pomaže održati duži osjećaj sitosti. Ovdje su neki favoriti:

Quinoa

The Food and Agricultural Organization Ujedinjenih naroda imenovala je 2013. 'Međunarodnom godinom Quinoe', pozivajući se na činjenicu da je njeno zrno ispunjeno vlaknima, proteinima, antioksidansima i za srce zdravim mastima. Kuhajte je kao prilog ili ubacite u smjesu za mesne okruglice.

Ječam

Nije samo za pivo! Ječam sadrži topiva vlakna koja pomažu održati zdrave vrijednosti kolesterola u krvi zdrav. Osim toga, ječam je odličan za održavanje osjećaja sitosti. Odlična je za doručak, kao kaša obogaćena suhim voće.

Cjelovito zrno pšenice

Cijelo, neprerađeno zrno pšenice je moćan izvor željeza, vitamina B, magnezija, cinka, i vlakana. Odlično je u kombinaciji s čilijem od crnog graha.

Bulgur pšenica

Bulgur je prerađena, djelomično kuhana pšenica koja zbog toga ne zahtjeva dugo kuhanje. Uz ugljikohidrate nudi priličnu količinu proteina i vlakana te tako olakšava probavu. Iskušajte neki recept s đumbirom i narančom.


Reci što misliš!