Lifestyle

SPOZNAJE STRUČNJAKA IZ 18 ZEMALJA SVIJETA

Predstavljena knjiga koja otkriva razorni utjecaj pandemije na tjelesno i mentalno zdravlje

Predstavljena knjiga koja otkriva razorni utjecaj pandemije na tjelesno i mentalno zdravlje

Knjiga Physical Activity and Health Aspects of COVID-19 Pandemic predstavljena je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Na 300 stranica ova znanstvena knjiga okuplja 22 rada vrhunskih stručnjaka iz 18 svjetskih zemalja koji donose najnovije spoznaje i zaključke o najgoroj pandemiji modernog doba i njezinom razornom utjecaju na tjelesnu aktivnost te tjelesno i mentalno zdravlje općenito. Knjigu izdaju Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Fédération Internationale d'Education Physique et Sportive (FIEPS Europe) u suizdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Već na samom predstavljanju knjiga je opravdano izazvala značajan interes zdravstvenih djelatnika kao i stručnjaka kineziologa te brojnih drugih koji su prepoznali iznimnu važnost njegove tematike. Na predstavljanju su sudjelovali i svoje dojmove podijelili Profesor Branislav Antala s Fakulteta za fizičku edukaciju i sport Comenius Sveučilišta Bratislava, profesori Damir Knjaz i Dario Novak s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te profesorica Ivana Čuković-Bagić, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu za studente, studije i upravljanje kvalitetom.

157e3d0e58cdb1c18b8549d11cd01d01.jpg?v=2“Glavni motiv u pisanju ove knjige bio nam je ukazati na važnost tjelesne aktivnosti za vrijeme pandemije COVID-19. Naime, činilo nam se da se previše govori o posljedicama bolesti, a premalo o prevenciji i važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja za vrijeme pandemije. Nedostatno se ukazivalo i poticalo ljude na zdravi način života, na važnost zdrave prehrane i sna te na jačanje imunološkog sustava čovjeka. Upravo je to glavna poruka knjige koja je namijenjena znanstvenicima i praktičarima, ali i samim studentima.“ - izjavio je jedan od urednika knjige, prof. Dario Novak s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dodao: „Knjiga je besplatna i uskoro će svima biti dostupna u digitalnom obliku na web stranicama FIEPS-a Europe.”

Ova znanstvena knjiga bez sumnje je od značajne vrijednosti te velika pomoć ne samo znanstvenicima i praktičarima, već studentima i svima nama u edukaciji, razumijevanju i rješavanju problema uzrokovanih pandemijom u kojoj se nalazimo.

 


Reci što misliš!