Lifestyle

savjeti

Kuharica podsjetila na par jednostavnih pravila za savršeno pečena jaja na oko

Kuharica podsjetila na par jednostavnih pravila za savršeno pečena jaja na oko

Kuharica Yasmeen AlSawwaf kaže da mnogi griješe u pripremi pečenih jaja ili jaja 'na oko', pa je za Eat This, Not That podijelila nekoliko savjeta uz koje bi to jednostavno i često pripremano jelo svaki put trebalo ispasti savršeno.

Prvo je, kaže, bitno da se jaja uvijek peku u tavi s dnom od neprianjajućeg materijala.

“Na takvoj tavi treba prije prženja jaja otopiti maslac koji će im dati odličan okus”, rekla je, a neće se ni lijepiti dok se peku.

AlSawwaf također napominje da se jaja ne bi trebala razbijati nad tavom već uvijek u zdjeli, da se žumanjak ne bi razbio.

“I naravno, jaja trebaju biti svježa”, dodala je, jer se kod jaja koje dugo stoji bjelanjak i žumanjak razrijede.

To ćete, kaže, prepoznati bjelanjak na tavi raširi umjesto da ostane kompaktan i gust.

“Postoji i savršena temperatura za pečenje jaja, a to je temperatura između 123°C i 137°C”, rekla je kuharica, a objasnila je i da bi na višoj temperaturi jaja mogla posmeđiti i napuhati mjehuriće prije nego što se unutra dobro skuhaju.

Idealna pečena jaja, kaže ona, trebaju biti sjajna i imati potpuno stvrdnuti bjelanjak, ne smiju po sebi imati mjehuriće ni posmeđiti, a bi žumanjak treba biti skuhan prema želji, prenosi Večernji list.


Reci što misliš!