Lifestyle

fit savjeti

Zašto ta vaša dijeta ne daje rezultate?

Zašto ta vaša dijeta ne daje rezultate?
@freepik

Odluka o odlasku na dijetu nije nimalo laka, a stručnjaci tvrde da nije ni pretjerano korisna. Drastična promjena prehrane kako biste smršavjeli, ponekad može učiniti više štete nego koristi. No, to ne znači da je promjena prehrane loša odluka.

Neovisno o tome osjećate li se loše ili bez energije, jedete li previše zato što ste tužni ili vam je dosadno, prehrana itekako doprinosi i fizičkoj spremnosti i mentalnom zdravlju. Međutim, stručnjaci tvrde da je ključno ne zavaravati se i da cilj ne bi trebao biti mršavljenje.

Savjetuju ovih šest promjena koje će svakako pridonijeti zdravijem odnosu s hranom.

Jedite više vlakana - naše tijelo ne može probaviti vlakna i dugo su vremena znanstvenici smatrali da se radi o beskorisnom elementu u hrani dok se nije otkrilo da vlakna hrane dobre bakterije u našem probavnom traktu što direktno utječe na mnoge tjelesne procese, od raspoloženja do imunološkog sustava. Zahvaljujući vlaknima tijelo sporije probavljuje hranjive tvari i dulje se osjećamo sito.

Ne oduzimajte - ljudi će se lakše držati neke odluke ako ona ne znači oduzimanje neke navike, nego dodavanje prema istraživanju objavljenom u časopisu PLOS One. Umjesto da se koncentrirate na to da se suzdržite od raznih slastica, dodajte svakom obroku povrće i svaki dan pojedite barem jedan komad voća.

Pijte vode - voda je jednostavan dodatak koji uvelike može utjecati na vaše zdravlje. Blaga dehidracija je povezana s umorom, slabijom motivacijom i gastrointestinalnim problemima poput zatvora. Također, može pridonijeti većem riziku od urinarnih infekcija, visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i moždanih udara.

Pripremite po jedan novi recept svaki tjedan - ove se odluke doista nije teško držati, a usto je i zabavno. Stručnjaci tvrde da osobe koje više kuhaju kod kuće, a manje jedu u restoranima, općenito su zdraviji, imaju bolje odnose i snažniji osjećaj kulturološkog identiteta. Uživajte u hrani koju ste pripremili, ne jedite na brzinu i uz televiziju.

Vodite dnevnik kako se osjećate - umjesto da sumanuto brojite kalorije, pratite kako se osjećate nakon kojeg obroka. Zapišite što ste, kad i koliko otprilike pojeli, koliko ste bili gladni prije i kako ste se nakon toga osjećali. Obraćanje pažnje na osjećaj gladi dovodi do manje stresa i općenito većeg zadovoljstva. Osluhnite koliko ste gladni, ali jednako je važno ne opterećivati se veličinom porcije ili brojem kalorija.


Reci što misliš!

 Izdvojeno