Lifestyle

#prehrana

Znate li što cvjetaču čini "superhranom"?

Znate li što cvjetaču čini

Posljednjih nekoliko godina cvjetača je nadmašila sve ostalo povrće. Postala je hrana od koje se spremaju tacosi, radi podloga za pizzu, kao i juhe.

Cvjetača je jedno od najpopularnijih povrća zahvaljujući niskom udjelu ugljikohidrata i kalorija, kao i svojoj svestranosti. Pokazala se kao uvjerljiva alternativa tradicionalnim sastojcima i koristi se za pripremu svega.

U nastavku otkrivamo sve dobrobiti cvjetače zbog kojih se smatra superhranom.

Bogata je vlaknima

Nije tajna da su nam vlakna neophodna. U glavici cvjetače srednje veličine nalazi se 12 grama vlakana, što je 10 posto od preporučenog dnevnog unosa. Vlakna mogu smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes. Također, pridonosi zdravlju probavnog i srčanog zdravlja. 

Dobar je izvor kolina

Kolin je hranjiva tvar koja igra ulogu u funkciji živčanog sustava i metabolizmu, a adekvatan unos kolina može pomoći i u funkciji pamćenja, kaže dijetetičarka Gena Hamshaw.

Pomaže zdravlju imuniteta

Postoji razlog zašto je vitamin C postao vruća tema posljednjih godina. Cvjetača sadrži vitamin C, kao i antioksidanse koji su poznati po svojim protuupalnim učincima i sposobnosti da potakne imunološku funkciju. 

Bogata je vitaminom K

Ovaj vitamin topiv u mastima igra bitnu ulogu u zdravlju kostiju jer regulira razinu kalcija u krvi i zgrušavanje krvi. Cvjetača ima otprilike 20 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K.

Može pomoći u gubitku težine

Šalica cvjetače sadrži samo 25 kalorija pa je očiti izbor za sve koji žele smršaviti. Osim što je bogata vlaknima i promiče sitost, cvjetača ima visok udio vode. 

Sadrži gotovo sve hranjive tvari koje su vam potrebne

Cvjetača je izvrstan izvor folata, kalija, magnezija, fosfora, vitamina B, C i K i još puno toga.

Dobra je alternativa žitaricama

S oko devet puta manje ugljikohidrata od riže i bezbroj više vitamina i hranjivih tvari, cvjetača je odlična alternativa tradicionalnim žitaricama.