Lifestyle

jeste li znali?

Kolesterol: Možda se izlažete riziku, a da toga niste ni svjesni

Kolesterol: Možda se izlažete riziku, a da toga niste ni svjesni
Thinkstock

Kolesterol je mast koja se nalazi u organizmu i tijelu je potreban za izgradnju zdravih stanica, ali visoke razine kolesterola mogu povećati rizik od srčanih bolesti, kažu stručnjaci s klinika Mayo i navode faktore koji mogu povećati rizik od lošeg kolesterola

Dijabetes - "Visoki šećer u krvi doprinosi višim nivoima opasnog kolesterola koji se zove lipoprotein veoma niske gustine (VLDL) i nižem HDL kolesterolu. Visok nivo šećera u krvi također oštećuje stjenke arterija", kaže klinika Mayo.

Godine mogu biti faktor rizika - kemija tijela mijenja se kako starite, rizik od visokog kolesterola se povećava. Na primjer, kako starite, vaša jetra postaje manje sposobna ukloniti LDL kolesterol.

Loša prehrana - "Konzumiranje zasićenih masti, koje se nalaze u životinjskim proizvodima, i trans masti, koje se nalaze u nekim komercijalnim pečenim kolačićima i krekerima, ali i kokicama za mikrovalnu pećnicu, mogu povećati nivo kolesterola", kažu s klinike Mayo i dodaju: "Hrana s visokim sadržajem kolesterola, kao što su crveno meso i punomasni mliječni proizvodi, također mogu povećati nivo kolesterola."

Pretilost - stručnjaci s ove prestižne klinike kažu da "ako imate indeks tjelesne mase (BMI) 30 ili više, to vas može dovesti u opasnost od povećanog nivoa kolesterola".

Pušenje - "Pušenje cigareta oštećuje stjenke vaših krvnih žila, čineći ih sklonijim akumulaciji masnih naslaga. Pušenje također može sniziti nivo HDL-a ili "dobrog" kolesterola", kaže klinika Mayo.

Nedostatak vježbanja - "Vježbanje pomaže u povećanju nivoa HDL-a ili "dobrog" kolesterola u vašem tijelu, istovremeno povećavajući veličinu čestica koje čine vaš LDL ili "loš" kolesterol, što ga čini manje štetnim", dodaju liječnici ove klinike.

Stoga, pazite na prehranu i nemojte pušiti, to je početak....


Reci što misliš!