#zdravlje

Znate li koje vrste mesa (ne)smijete konzumirati kako biste zaštitili svoje zdravlje?

Hamburgeri, hrenovke i začinjeni pileći batci neki su od omiljenih zalogaja, ali ne radi se baš o najboljem izboru kad je meso u pitanju. "No ne morate izbaciti meso iz prehrane da biste bili zdravi", smatra Kris Sollid, direktor Nutrition Communicationsa u Međunarodnoj zakladi Vijeća za informacije o hrani.

“Meso može biti dio zdrave prehrane baš kao što zdrava
prehrana može biti bez mesa”, kaže on. “Hoćete li odlučiti
jesti meso ili ne, na vama je izbor.” Radi se o namirnici koja je
ključni izvor vitamina i minerala poput B12 i željeza. 

Pretežni konsenzus registriranih dijetetičara je konzumacija
nemasnih komada mesa. Odlučite se za porcije koje sadrže manje od
10 grama ukupne masti i 4.5 grama ili manje zasićenih masti.
Najbolje opcije:

Lagano pureće meso bez kože

Puretina je jedna od najnemasnijih mesnih opcija, također
izvrstan izvor vitamina B6 i niacina, navodi Sollid.
Ove hranjive tvari pomažu u održavanju zdravlja srca, probave,
energije, funkcije mozga i drugih tjelesnih procesa.

Pileća prsa bez kože

Piletina je također izvrstan izvor vitamina B6 i niacina, a to je
samo početak. Istraživanja pokazuju da igra pozitivnu ulogu
u održavanju zdrave težine i opće dobrobiti, prema studiji
objavljenoj u Journal of Food & Nutrition
Research. Osim toga, bijelo meso je posebno dobar
izvor fosfora i riboflavina, kaže Sollid. Nemojte zanemariti ni
prednosti tamnog pilećeg mesa. Prema Sollidu, tamno je bolji
izvor cinka od bijelog.

Svinjski lungić

Nemasni komadi svinjskog mesa izvrstan su dodatak
prehrani svakog mesojeda. Svinjetina je meso koje se najviše
konzumira na svijetu, a Organizacija za hranu i poljoprivredu
Ujedinjenih naroda kaže da čini više od 36 posto svjetskog unosa
mesa. Dobit ćete tone hranjivih tvari, uključujući tiamin,
vitamin B6, kalij, riboflavin i još mnogo toga, kaže Sollid.

Goveđi odrezak i mljevena govedina sa samo 5 posto
masnoće

Crveno meso ima loše ocjene po pitanju količine masnoće, ali
nemasni komadi crvenog mesa mogu biti dio zdrave prehrane, prema
istraživanju iz 2016. objavljenom u Proceedings of the
Nutrition Society. Poput drugih vrsta mesa, govedina je
izvrstan izvor proteina i esencijalnih hranjivih tvari. Ako je
moguće, odlučite se za govedinu hranjenu travom kako
biste unijeli više vitamina E i antioksidansa. Također,
pazite da izbjegnete zagorene dijelove mesa jer istraživanja
pokazuju da mogu povećati rizik od nekih karcinoma.

Meso koje bi bilo dobro izbjegavati:

Prerađeno meso

Suhomesnati proizvodi, naresci, salame i hrenovke samo su neki od
primjera prerađenog mesa koje treba ograničiti ili izbjegavati.
Znanstveni konsenzus potvrđuje da će konzumacija velikih količina
tog prerađenog mesa povećati rizik od raka debelog crijeva. Ovo
meso je često bogato i natrijem i zasićenim mastima. Visok unos
natrija, uključujući onaj u prerađenom mesu, povezan je sa
smrtnošću od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Masniji komadi mesa

Visoka zastupljenost zasićenih masti u masnim komadima mesa može
povisiti razinu kolesterola i doprinijeti srčanim bolestima,
prema American Heart Association. Za početak razmislite o
rib-eye odresku i T-bone odresku, a od svinjetine o rebrima i
slanini. Kod peradi pripazite na batke ili kožu.

Iako je ograničavanje konzumacije ovih komada mesa dobro za vašu
prehranu, u njima možete uživati ​​u umjerenim količinama, navodi
Sollid.

Povezano
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest