Lifestyle

recept

Bijelo varivo s pilećim mesom

Bijelo varivo s pilećim mesom
Tino Jurić/PIXSELL

Fino bijelo varivo s pilećim mesom i povrćem.

Sastojci:

– 500 g pilećeg bijelog mesa

– 1/2 korijena peršina

– 1/3 korijena pastrnaka

– 100 g celera

– 3 srednja krumpira

– 2 mrkve

– 1 list lovora

– 2 žličice soli

– 1 žličica papra

– 2 žličice suhog biljnog začina

– 2 žumanjka

– 2 dl kiselog vrhnja

– sok od limuna

– 1,5 l vode

Priprema:

Pileće bijelo meso staviti u lonac s oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuha.

Kada voda prokuha, dodati povrće i posoliti. Zatim dodati i polovicu količine suhog biljnog začina, papar i list lovora.

Kada meso bude kuhano, skloniti sa štednjaka i procijediti.

Meso i povrće ostaviti da se malo ohladi. Meso izrezati na kockice, kao i mrkvu, krumpir i celer. Ostatak povrća odstraniti.

Procijeđenu tekućinu vratiti u lonac i dodati narezano meso i povće. Zatim dodati ostatak suhog biljnog začina i staviti da ključa još par minuta.

U posebnoj zdjeli umutiti žumanjke i kiselo vrhnje.

Skinuti lonac sa štednjaka i u vrelu tekućinu uliti tanak mlaz smjese od žumanjaka i vrhnja, uz neprestano miješanje čorbe vilicom, ali samo po površini variva, nikako u dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se ulije sva smjesa, promiješati čitavu količinu variva.

Prije serviranja, može se dodati sitno nasjeckani list peršina, a po po želji i dodatno zakiseliti sokom od limuna ili octom.


Reci što misliš!