recepti
Vražja torta toliko je sočna da se vrlo lako zaljubiti u njezinu tamnu stranu
Torta devil's food ili vražja torta toliko je neodoljivo sočna da se vrlo lako zaljubiti u njezinu tamnu stranu sačinjenu od smeđeg šećera, kakaa i čokolade.
Sastojci
BISKVIT:
115 g svijetlog smeđeg šećera
65 g nezaslađenog kakaa
1 Dolcela Bourbon vanilija šećera
300 ml vode
180 g šećera
175 g omekšanog maslaca
3 jaja
300 g Glatkog brašna Podravka
1 Dolcela Prašak za pecivo (ili Dolcela Vinski kamen 10
g)
8 g Dolcela sode bikarbone
ČOKOLADNA KREMA OD MASLACA NA BAZI ŠVICARSKE MERINGE:
5 bjelanjaka
prstohvat sol
205 g šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
215 g maslaca
100 g tamne čokolade
15 g nezaslađenog kakaa
Priprema
1.
Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu Ø 20-22 cm premažite maslacem pa obložite papirom za pečenje, dno i rub.
2.
Smeđi šećer, Bourbon vanilija šećer, kakao i vodu zagrijavajte zajedno dok se sav šećer ne otopi, kao da kuhate kakao.
3.
Maslac i bijeli šećer miksajte dok smjesa ne postane pahuljasta (4-5 minuta), a zatim dodajte jedno po jedno jaje.
4.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i sodom pa ga dodajte u smjesu od maslaca, zajedno s kuhanim kakaom. Sve skupa kratko izmiješajte.
5.
Izlijte u pripremljeni kalup pa pecite oko 60 minuta, tj. dok čačkalica koju ubodete u sredinu kolača ne izađe čista.
6.
Pečeni biskvit potpuno ohladite pa razrežite na tri kore.
7.
Pripremite kremu: Bjelanjke, sol i šećer stavite u duboku posudu pa kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok se šećer ne otopi. Zatim skinite s pare pa miksajte dok ne postignete sjajni šaum koji se ohladio.
8.
Umiješajte maslac sobne temperature, miksajte oko 6-8 minuta, sve dok ne dobijete konzistentnu, svilenkastu kremu. Krema će se i odvajati i grudati, ali uporno miksajte i sve će se na kraju lijepo spojiti.
9.
U pripremljenu kremu umiješajte otopljenu i ne previše vruću čokoladu, a zatim i kakao pa sve izmiksajte do svilenkaste konzistencije.
10.
Svaku koru premažite trećinom kreme, a na kraju premažite i cijelu tortu pa ukrasite po želji.
Posluživanje
Kratko ohladite pa poslužite na sobnoj temperaturi, dobar tek!
Savjet
Biskvit možete peći i u tri navrata umjesto odjednom, a u tom slučaju pecite ga znatno kraće, oko 20-25 minuta (uz provjeru čačkalicom).
Izvor: Coolinarika
Izdvojeno
-
-
Hrvatski skijaš Filip Zubčić sedmi je nakon prve vožnje veleslaloma kojeg skijaši voze u subotu za Svjetski kup u Val d'Isereu, dok je najbrži Švicarac Marco Odermatt.
-
Južnokorejski parlament predvođen oporbom opozvao je u subotu predsjednika Yoon Suk Yeola, izglasavši njegovu suspenziju sa službenih dužnosti zbog njegovog kratkotrajnog prošlotjednog pokušaja da uvede izvanredno stanje.
-
Košarkaši Zadra u prorijeđenom sastavu dočekuju gusti prosinački raspored u trima natjecanjima: nakon pobjede protiv Borca Mozzart u četvrtak na Višnjiku sutra u 12. kolu FAVBET Premijer lige gostuju u Sinju kod Alkara, a već dan kasnije gostuje kod Samobora u osmini finala Supersport Kupa Krešimir Ćosić.
Reci što misliš!