savjeti
Držite ostatke hrane u frižideru? Evo koja temperatura mora biti postavljena
Većina nas ostatke hrane drži u frižideru, no stručnjaci savjetuju da najprije provjerite temperaturu uređaja kako se hrana ne bi pokvarila.
Naime, ako ostavite hranu u frižideru, a temperatura je postavljena na 4,5°C ili više, trebali biste baciti te ostatke. Ako je temperatura u frižideru niža od toga, hrana je sigurna za konzumaciju.
Nutricionistica Lisa Richards upozorava da se u slučaju krivo postavljene temperature u frižideru mogu širiti mikroorganizmi i patogeni koji mogu izazvati određene bolesti.
Američka uprava za hranu i lijekove navodi da je Listeria jedna vrsta bakterije koja može uzrokovati ove bolesti. Ova se bakterija lako razvija u frižideru ako je temperatura viša od 4,5°C.
Bakterija Listeria se lako može širiti u hladnim ostacima hrane. Klice ove bakterije mogu rasti i širiti se u hladnjaku, a ne razmnožavaju samo na hladnoj temperaturi, već bi mogle kontaminirati vaš hladnjak i proširiti se na drugu hranu, piše Best life.
Patogeni se najlakše razvijaju na temperaturama između 21 i 51°C. Kako bi ostaci hrane bili sigurni za konzumaciju, nakon što ih izvadite iz frižidera trebali biste ih zagrijavati na temperaturi 70°C najmanje 15 sekundi.
Izdvojeno
-
Javnim pozivom za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2025. godinu planirana je dodjela sredstava u iznosu od 332.000,00 eura.
-
Fra Marin će održati nagovor, potom predvoditi misno slavlje i euharistijsko klanjanje uz pjevanje Zbora mladih župe Bokanjac. Početak je u 19.30 sati.
-
Predsjedničke kandidatkinje Možemo! Ivana Kekin upozorila je u subotu da oko 300 tisuća žena u Hrvatskoj nema svog primarnog ginekologa i nadležni trebaju raditi da se to promjeni, a na upit novinara o svojoj vili u Istri rekla je da je zaradila, doktorica je znanosti, a muž rock zvijezda.
-
Policijski službenici nastavljaju s provođenjem kriminalističkog istraživanja.
Reci što misliš!