
Jedna od najstarijih i najljekovitijih biljaka, češnjak je svojim jakim okusom i mirisom oduvijek imao važno mjesto u svjetskoj kulturi i tradiciji liječenja prirodnim putem.
Glavni sastojak bijelog luka je alicin koji ima antibakterijsko,
antivirusno, antigljivično te antiparazitsko
djelovanje. Njegova kulinarska i medicinska svojstva čine ga
neizostavnim dijelom svakog doma i jela. Bijeli luk je
neizostavan dio prehrane, jer se kao začin koristi u pripremi
skoro svih jela. Danas je u narodu uvriježen kao prirodni
antibiotik koji pomaže organizmu da se odupre raznim bolestima,
piše Centar zdravlja.
Moćne osobine češnjaka
- Sadrži alicin za kojeg su brojna istraživanja pokazala da
smanjuje rizik od nastanka gripe i prehlade, a nalazi se u
svježem češnjaku. Alicin je ujedno zaslužan za prepoznatljiv
miris bijelog luka. - Svakodnevno konzumiranje češnjaka pomaže u regulaciji krvnog
tlaka. - Bijeli luk pomaže tijelu bolje apsorbirati željezo.
Preporučuje se kod anemije. - Pospješuje protok žuči i pomaže u prevenciji žučnih kamenaca
i prekomjernog opterećenja jetre. - Smanjuje rizik od nastanka masne jetre i ciroze.
- Češnjak smanjuje nakupljanje plaka u arterijama. Djeluje kao
prevencija kod srčanog i moždanog udara. - Smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida, a povećava
razinu dobrog kolesterola. - Bijeli luk je odličan izvor cinka, vitamina B, A i C, a
također pomaže u jačanju imuniteta te sadrži minerale neophodne
za pravilno funkcioniranje organizma, kao što su željezo, fosfor
i bakar. - Češnjak je antimikotik i ima odlična antibakterijska
svojstva. Antimikotici su odlični za liječenje atletskog stopala.
Neka istraživanja su pokazala da bijeli luk može pomoći u
prevenciji i ublažavanju simptoma gljivične infekcije. - Velika količina moćnih antioksidanata koji se nalaze u
češnjaku usporavaju proces starenja i štite DNA od oštećenja.