za 4 porcije
Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, donosimo ideju iz Azije
Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, mi vam donosimo ideju kako da ga učinite zanimljivim. Hrskavu piletinu prelijte slatkim umakom s aromom citrusa i poslužite uz rižu, rezance ili prilog po želji.
Sastojci
Umak
350 ml vode
½ naranče
½ limuna
80 ml rižinog octa
3 žlice soja umaka
1 žlicana ribane kore od naranče
100 g smeđeg šećera
2 cm svježeg đumbira
1 češanj češnjaka
20 g mladog luka
¾ žličice čili pahuljica
3 žlice kukuruznog škroba
2 žlice vode
Meso
450 g pilećeg filea, narezanog na kockice
150 g glatkog brašna
¾ žličice soli
¾ žličice papra
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica sezamovih sjemenki (po želji)
Priprema
Umak
1 Narežite
Naribajte narančinu koru, a zatim ocijedite polovicu naranče i limuna kako bi dobili sok. Đumbir naribajte, češnjak nasjeckajte ili protisnite, a mladi luk narežite na kolutiće.
2 Sjedinite sastojke
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte vodu, sok od naranče, sok od limuna, rižin ocat i soja umak. Umiješajte 1 žlicu narančine kore, smeđi šećer, đumbir, češnjak, mladi luk i čili pahuljice. Miješajte, a kad umak zavrije maknite s vatre i ohladite 15 minuta.
Meso
3 Marinirajte meso
Komadiće narezane piletine stavite u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog umaka, a ostatak sačuvajte. Stavite u hladnjak na 2 sata.
4 Protresite
U drugu plastičnu vrećicu pomiješajte brašno, sol i papar. Dodaje mariniranu piletinu, zatvorite vrećicu i dobro protresite.
5 Pecite
Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite piletinu, često miješajući, otprilike 8 - 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
6 Prekrijte folijom
Pečenu piletinu prebacite na tanjur i prekrijte folijom.
7 Krčkajte
U istu tavu dodajte ostatak umaka i miješajte dok ne zakipi. U manjoj posudici pomiješajte kukuruzni škrob i vodu, pa dodajte umaku. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu, i krčkajte 5 minuta uz povremeno miješanje.
8 Poslužite
Poslužite uz rižu ili rezance, a po želji po mesu posipajte sezamove sjemenke.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!