Lifestyle

za 4 porcije

Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, donosimo ideju iz Azije

Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, donosimo ideju iz Azije
Once upon a chef

Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, mi vam donosimo ideju kako da ga učinite zanimljivim. Hrskavu piletinu prelijte slatkim umakom s aromom citrusa i poslužite uz rižu, rezance ili prilog po želji.

Sastojci

Umak

350 ml vode
½ naranče
½ limuna
80 ml rižinog octa
3 žlice soja umaka
1 žlicana ribane kore od naranče
100 g smeđeg šećera
2 cm svježeg đumbira
1 češanj češnjaka
20 g mladog luka
¾ žličice čili pahuljica
3 žlice kukuruznog škroba
2 žlice vode

Meso

450 g pilećeg filea, narezanog na kockice
150 g glatkog brašna
¾ žličice soli
¾ žličice papra
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica sezamovih sjemenki (po želji)

Priprema

Umak

1 Narežite 

Naribajte narančinu koru, a zatim ocijedite polovicu naranče i limuna kako bi dobili sok. Đumbir naribajte, češnjak nasjeckajte ili protisnite, a mladi luk narežite na kolutiće.

 

2 Sjedinite sastojke

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte vodu, sok od naranče, sok od limuna, rižin ocat i soja umak. Umiješajte 1 žlicu narančine kore, smeđi šećer, đumbir, češnjak, mladi luk i čili pahuljice. Miješajte, a kad umak zavrije maknite s vatre i ohladite 15 minuta. 

Meso

3 Marinirajte meso

Komadiće narezane piletine stavite u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog umaka, a ostatak sačuvajte. Stavite u hladnjak na 2 sata.

 

4 Protresite

U drugu plastičnu vrećicu pomiješajte brašno, sol i papar. Dodaje mariniranu piletinu, zatvorite vrećicu i dobro protresite. 

 

5 Pecite

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite piletinu, često miješajući, otprilike 8 - 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

 

6 Prekrijte folijom

Pečenu piletinu prebacite na tanjur i prekrijte folijom.

 

7 Krčkajte

U istu tavu dodajte ostatak umaka i miješajte dok ne zakipi. U manjoj posudici pomiješajte kukuruzni škrob i vodu, pa dodajte umaku. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu, i krčkajte 5 minuta uz povremeno miješanje. 

 

8 Poslužite

Poslužite uz rižu ili rezance, a po želji po mesu posipajte sezamove sjemenke. 

 


Reci što misliš!