Lifestyle

#odgoj

Kako stati na kraj dječjoj izbirljivosti po pitanju hrane?

Kako stati na kraj dječjoj izbirljivosti po pitanju hrane?
Freepik

IMATI dijete koje je izbirljivo s hranom može biti vrlo frustrirajuće za svakog roditelja, ali neka istraživanja nude rješenja za ovaj problem. Imati dijete koje neće pojesti ono što napravite, a ponekad ne želi niti probati, definitivno je izazov. No ne iznenađuje da podmićivanje i prisiljavanje djece na hranu jednostavno ne djeluje.

Tim australskih istraživača pokušao je pronaći savršeno rješenje za izbirljivu djecu. Priča je zapravo vrlo jednostavna i ne uključuje podmićivanje, silu ili nagradu. 

Izbirljivo dijete trebalo bi uključiti u pripremu hrane i osjećati se kao da uvažavate njegovo mišljenje kad je u pitanju ono što se priprema. Prema izvještavanju US Newsa, izbirljiva djeca trebaju dodatni poticaj, a kako bi uspjelo, roditelji trebaju biti što nježniji. Uzrujanost i negativnost neće pomoći. Poželjno je da cijela obitelj jede zajedno i svatko kaže nekoliko rečenica o svom danu. Zajednički ručak ili večera trebaju biti vrijeme obiteljskog zbližavanja.

Jedna od istraživačica uključenih u studiju, Ann Kennedy-Behr, spomenula je da stres može biti faktor kod izbirljive djece i roditelji moraju raditi na tome da ga uklone. Ona kaže: "Važno je shvatiti da pretjerana tjeskoba ili zabrinutost zapravo mogu pridonijeti povećanoj izbirljivoj prehrani." 

Ona također objašnjava da roditelji postaju zabrinuti jer su pod stresom, brinući se za zdravlje svoje djece. Također su uznemireni zbog uzalud potrošene hrane i izgubljenog vremena. To može biti iscrpljujuća svakodnevna borba.

Važno je upamtiti da djeca nisu izbirljiva samo da bi nas isprovocirala. Moguće je da se jednostavno radi o dijelu njihove osobnosti. Ponekad djeci ne odgovara tekstura hrane ili imaju neke senzorne probleme, što proces hranjenja čini kompliciranim. Bez obzira na to u čemu bio problem, potrebno mu se posvetiti s razumijevanjem i strpljenjem.

​​​