Lifestyle

koja je razlika

Znate li što ima više kofeina, čaj ili kava?

Znate li što ima više kofeina, čaj ili kava?

Kofein vam lako postane najbolji prijatelj, bilo onaj u kavi, bilo u čaju - on je prirodni stimulans i dio svakog dana velikog broja ljudi

Kofein je jedna od stvari koje, prema najnovijim istraživanjima, možete piti gotovo uvijek, uz to ide i jednostavno pitanje - gdje ima više kofeina, u čaju ili kavi?

Pretjerana konzumacija kofeina može rezultirati anksioznošću, nemirom i glavoboljom.

Jeste li svjesni koliko se kofeina nalazi u kavi i u čaju? Kako znati koje je bolje za vas kad je u pitanju količina kofeina?

Evo usporedbe:

Čaj - proces pripremanja čaja utječe na količinu kofeina koja će biti u njemu. Listići čaja sadže 3,5 posto kofeina. Ako listiće potopite u vrućoj vodi i držite ih tako duže vrijeme, iz njih će izaći više kofeina. Zeleni matcha čaj ima mnogo kofeina, u polovici čajne žličice nalazi ga se čak 35 mg.

Šalica crnog čaja sadrži oko 47 mg kofeina, dok ćete u šalici zelenog čaja popiti između 25 i 45 mg. Ova razlika se događa zbog toga što je lišće crnog čaja oksidirano, a lišće zelenog nije.

Kava - zrna kave sadrže od 1,1 do 2,2 posto kofeina. Ali, kao što je to slučaj s listićima čaja, i na zrna kave itekako utječe proces pripreme. Ako ih kuhate u vrućoj vodi, ona će otpustiti više kofeina. Suprotno uobičajenom mišljenju, dobro pečena zrna kave, ona crna, imaju manje kofeina od blago pečenih, zelenih. Espresso ima veliku količinu kofeina. Pića poput kapučina i bijele kave prave se s duplim espressom.

Stoga, zapravo možete piti i jedno i drugo bez nekih problema, osim ako imate problema sa srcem - treba ipak biti oprezan!


Reci što misliš!