Lifestyle

#odgoj

Znate li koje su tri najčešće dječje laži?

Znate li koje su tri najčešće dječje laži?
Unsplash

Sva djeca poigravaju se s lažima prije ili kasnije. Koliko god bilo frustrirajuće slušati izmišljotine iz njihovih usta, važno je uzeti u obzir da postoje određene okolnosti u kojima to rade.

Djeca koriste svoju maštu da bi ispričali priče

Je li vam dijete ikad ispričalo da je jahalo jednoroga i pripiše li ponekad nered u svojoj sobi čudovištu koje je razbacalo igračke? Djeca imaju neograničenu maštu i ponekad zamišljaju neke situacije dok se igraju, a to ih potiče da ih iskoriste kao objašnjenja pojedinih životnih situacija. Kad vam dijete ispriča nešto slično, upitajte ga je li se to stvarno dogodilo ili bi možda željelo da se dogodi? Neosuđivački pristup će ohrabriti vaše dijete da prizna da je to njegova skrivena želja. Nemojte ga obeshrabriti u maštanju, već mu pomozite da shvati da uvijek s vama može podijeliti takve priče, ali mora biti svjesno da zapravo nisu istinite.

Pokušavaju izbjeći posljedice

Djeca će ponekad pojesti sve kolače iako ste im zabranili, polomit će bratovu igračku ili napraviti neku sličnu nepodopštinu. Kao i odrasli, djeca ponekad izbjegavaju posljedice svojih postupaka, a da biste ispravno reagirali, za početak udahnite i izdahnite nekoliko puta. Što mirnija reakcija imat će bolji rezultat. Ponudite djeci da još jednom razmisle i potom im ponovno postavite pitanje. Tako im dajete priliku da budu iskreni, a često će se to i dogoditi. Tad ih pohvalite i pokažite koliko vam znači što su rekli istinu i naglasite kako ste svjesni koliko im je možda bilo teško.

Prave se važni

Djeca lažu jer žele impresionirati druge. Ništa novo, to rade i odrasli, a ipak nam se redovito diže kosa na glavi kad se najmlađi u tome okušaju. Pretjerivanje, iskrivljavanje istine i potpuno izmišljanje priča ponekad služe djeci da pokažu drugima kako su dobri u nekoj vještini, da se istaknu u grupi ili jednostavno da dobiju naklonost drugih. U ovom slučaju usredotočite se na razloge koji bi mogli biti u pozadini ovog ponašanja i razmislite je li vaše dijete možda ima problema sa samopouzdanjem. Porazgovarajte s djetetom o mogućim posljedicama hvalisanja, poradite na njihovim društvenim vještinama i pomozite im da prepoznaju svoje prednosti i da uživaju u svojoj jedinstvenosti. Pohvalite njihov trud i ističite stvari u kojima su dobri. Neka dijete prepozna svoje kvalitete i razvije samosvijest.


Reci što misliš!