#prehrana
Znate li što trebate jesti kako biste poboljšali zdravlje crijeva?
Možda ste primijetili da u novije vrijeme sve više proizvođača ističe količinu vlakana na pakiranjima svojih prehrambenih proizvoda. To nije slučajno, a svakako nije loš ni štetan marketinški potez.
Nedavna istraživanja pokazala su da više od 70 posto našeg imunološkog sustava počiva na zdravlju probavnih organa. Može se reći da je briga za probavne organe briga za opće zdravlje organizma.
Kako vlakna pomažu zdravlju crijeva?
Poznato je da nam vlakna pomažu u probavi. Međutim, postoje brojni drugi benefiti, kao što je snižavanje razine kolesterola, smanjenje rizika od dijabetesa i pretilosti i održavanje tjelesne težine. Postoje dvije vrste vlakana, topljiva i netopljiva, a potrebne su nam obje. Topljive apsorbiraju vodu i struktura im tada postaje slična gelu, koji hrani dobre bakterije u našim crijevima. Također pomažu kod proljeva. Izvori topljivih vlakana su orašidi, sjemenke, grahorice, mahunarke i zob.
Netopljiva vlakna su neprobavljiva i prolaze kroz naše tijelo relativno nepromijenjena. Oni pridonose bržoj probavi i potiču čišćenje crijeva od toksina. Pomažu kod zatvora i uravnoteživanju metabolizama. Hrana bogata netopljivim vlaknima su cjelovite žitarice, voće i povrće.
Prebiotici i probiotici
Gotovo svi su čuli za probiotike, zdrave bakterije koje žive u našim crijevima i povezane su s velikim zdravstvenim prednostima. Važno je imati više zdravih nego nezdravih bakterija. Probiotici se nalaze u fermentiranoj hrani kao što je jogurt, kefir ili kombucha. Prebiotici su uglavnom sastavljeni od vlakana, pretežno topljivih. Bogate otpornim škrobom, dobar izvor prebiotika su zelene banane.
Koliko vlakana dnevno nam je potrebno?
Savjetuje se da žene konzumiraju 25 grama vlakana dnevno, a muškarci 38 grama. Nažalost, većina ljudi uzima oko pola preporučene dnevne količine. Unos vlakana može biti jednostavan jer je toliko ukusnih izvora, a na ovom popisu sigurno ćete pronaći neke koje ćete rado uvesti u redovitu prehranu: brokula, zob, bobičasto voće, mahunarke, kokice, kruške, avokado, prokulice, chia sjemenke, bademi, mladi grah, batat, ječam, artičoke i mango.
Vezane vijesti
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Vjerojatno ste čuli da ne treba skakati u more odmah nakon jela. Iako je vjerojatno u redu zaplivati odmah nakon obroka, možda bi bilo pametno pričekati barem 30 minuta da izbjegnete pojavu grčeva u mišićima.
Izdvojeno
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
-
Pitanje nošenja vjenčanog prstena daleko je složenije nego što se na prvi pogled čini. Ova naizgled jednostavna tradicija krije bogatu povijest koja seže sve do drevnog Egipta, a današnji običaji razlikuju se diljem svijeta.
-
U četvrtak, 12. prosinca 2024. godine s početkom u 19.00 sati u Zadru u košarkaškoj dvorani „Krešimir Ćosić“ na ŠC Višnjik, odigrati će se košarkaša utakmica "AdmiralBet ABA" lige između KK „Zadar“ iz Zadra i i KK „Borac Mozzart“ iz Čačka, Republika Srbija.
Reci što misliš!