fit savjeti

Sve što trebate znati o probioticima

Thinkstock

Godinama se spominju prednosti probiotika. Od toga da drže crijevne bakterije u ravnoteži, do toga da pomažu u održavanju dobrog zdravlja probavnog sustava. Nova otkrića, međutim, sugeriraju da previše probiotika može uzrokuje prilično neugodne simptome.

Upotreba probiotika rezultira nakupljanjem bakterija u tankom
crijevu što može dovesti do dezorijentiranosti, nadutosti, ali i
bolova u želucu, piše Sciencedaily.com.

U objavljenoj studiji u kojoj je sudjelovalo 30 pacijenata, njih
22 prijavili su simptome poput zbunjenosti i poteškoća povezanih
sa koncentracijom, kao i nadutost. Treba napomenuti da su svi
učesnici uzimali probiotike.

“Istražitelji su otkrili velike kolonije bakterija koje se
razmnožavaju u tankom crijevu pacijenata, ali i visok nivo
D-mlječne kiseline proizvedene fermentacijom šećera bakterije
laktobacilusa iz njihove hrane”, objašnjava liječnik Satish
Rao s odsjeka neurogastroenterologije na Medicinskom
fakultetu u Georgiji.

Poznato je da je D-mlječna kiselina privremeno toksična za
ćelije mozga. Znanstvenici su otkrili da su neki pacijenti imali
dva do tri puta veću količinu D-mlječne kiseline u krvi od
normalne.

Neki od sudionika studije prijavili su da im je dezorijentacija i
gubitak kognitivne sposobnosti, koja je trajala od pola sata do
nekoliko sati nakon jela, bila toliko ozbiljna da su morali
napustiti posao.

Prema izvještaju objavljenom u časopisu “Clinical and
Translational Gastroenterology” ovo je prvi put da je
uspostavljena veza između stanja mozga i prekomjernog rasta
bakterija u tankom crijevu, izazvanog visokom razinom D-mlječne
kiseline u crijevima i upotrebom probiotika.

“Ono što sada znamo jest da probiotske bakterije imaju
jedinstvenu sposobnost razgradnje šećera i stvaranja D-mlječne
kiseline. Dakle, ako nenamjerno kolonizirate tanko crijevo
probiotičkim bakterijama, postavljena je osnova za mogući razvoj
laktacidoze”, kaže dr. Rao.

Iako probiotici mogu biti korisni u nekim situacijama,
primjerice, pomažu pacijentima da obnovi bakterije u crijevima
nakon uzimanja antibiotika, istražitelji su savjetovali oprez
protiv njegove prekomjerne i neselektivne upotrebe.

“Probiotike treba tretirati kao lijek, a ne kao dodatak ishrani”,
kaže dr Rao.

Upotreba probiotika može biti posebno problematična za pacijente
koji imaju problema sa slabom pokretljivošću crijeva, one koji
uzimaju opioide, ali i one koji imaju terapiju koja smanjuje
lučenje želučane kiseline i tako prirodno uništava suvišne
bakterije.

“Probiotici bi trebali djelovati u debelom crijevu, a ne u tankom
crijevu ili trbuhu”, kaže dr. Rao, tako da problemi s
pokretljivošću crijeva mogu dovesti do problema s probiotičkim
bakterijama koje stižu na odgovarajuće mjesto.

Veliki broj problema, od stanja poput dijabetesa do lijekova
poput antidepresiva i minerala poput željeza, može usporiti
kretanje i povećati mogućnost da probiotici ostanu predugo u
gornjem dijelu crijeva, gdje mogu nanijeti štetu. U tim
slučajevima probiotici su idealno sredstvo za obnavljanje
crijevne flore.

Doktor napominje da bi bilo dobro koristiti namirnice koje imaju
svojstva probiotika, kao što su: crna čokolada, jogurt, kiseli
kupus, a posebno kefir.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest