Lifestyle

nešto za slatkoljupce

Kušali smo slastice sa Zadar Street Food Festivala

Kušali smo slastice sa Zadar Street Food Festivala
Bojan Bogdanić

Mjesto: Puntamika. Vrijeme: Sunčani petak popodne. Misija: pronaći slatko.

Petak je bio idealan za ljenčarenje na plaži. Ali, umjesto kupanja, mi smo odabrali Zadar street food festival. Tamo smo se zaputili bez velikih očekivanja, budući da je kocept, kao i sam doađaj zadarskoj publici dobro poznat.

Kao i prošle godine, u ponudi je najviše burgera, ali nađe se tu i poneko riblje jelo, nešto vegeterijansko i, naravno, desert. Međutim, tu je ponuda ponešto manjkava jer od desetak kućica, samo dvije nude po jedan desert.

Počeo drugi Zadar Street Food Festival - nemojte ga propustit

Stoga nam nije preostalo ništa nego kušati Canolli, ali ne canolli Picnic food trucka, koji je u svojoj jedinstvenoj kućici mamio najviše pogleda, te na Pistaćo beštiju Ox meet and eata.

Canolli, ali ne canolli

Picnic food truck koncept je dobre hrane na prikolicama iza koje stoje četiri zadarska mladića, a postoji svega nekoliko mjeseci. Canolli, ali ne canolli, jedina slastica koju nude, sastoji se od prženog tijesta, smokava pripremljenih u vinu bomary i višnjevači, kreme od ricotta i mascarpone sira, začina te domaćeg sirupa od smokvina lista. Cijena mu je 29 kuna.

- To je novi desert kojeg smo pripremili specifično za ovaj festival i prilagođavamo se sezonskom voću i povrću, pa je zato odabrana smokva, rekao nam je Ivan Karačić iz Picnic kolektiva.

Drito u glavu - ovaj desert voljet će i oni koji ne vole smokve. Tijesto izgledom, teksturom i okusom podsjeća na kroštulu. Krema je ohlađena, lagana, osvježavajuća i dobre gustoće pa se ne morate bojati da će iscuriti ako ju pokušate zgrabiti komadićem tijesta. Smokve nisu ni malo nalik svježem voću, ali zadržavaju svoj jedinstven okus. Preljev od sirupa smokvinog lista pridodaje izgledu deserta, a i odličan je ako ga umiješate s kremom od sira. 

Jedina mana je što porcija nije malo veća, no ako joj pristupite kao desertu, nećete ostati razočarani. 

Ocjena: 5/5

Pistaćo beštija

Ox meet and eat već se dokazao ljubiteljima dobrog zalogaja, te ih se i ove godine može naći na festivalu. Za razliku od prošle godine, ove u ponudi nemaju domaću pavlovu, već pistaćo beštiju. Na crumble s bademima i kakaom, servira se zaleđena krema s pistaciom, a na vrh domaća karamela. Cijena ovog deserta je također 29 kuna.

U kućici smo zatekli dva djelatnika, koji su, kao i ostali, već odavno u pogonu. Toplo rujansko sunce nije im pomagalo. Goran Perišić kaže nam da im je bitno što se desert slaže jednostavno.

Otvoren Zadar Street Food Festival Otvoren 2. Zadar Street Food Festival

Moramo se složiti, buduću da se poslužuje zaleđena krema. Crumble nije ni malo nalik domaćem tijestu ili onomu što bi vam google izbacio da pretražite taj pojam, već okusom podsjeća na grancereale kekse s tamnom čokoladom. No, hrskav je pa zadovoljava tu funkciju. Krema je odlična jer pistacio ne dominira okusom, pa bi se mogla svidjeti i onima koji ga ne vole pretjerano. Preljev od karamele nije došao do izražaja, no to ne mora biti loša stvar. 

Pistaćo beštija je veliko ime za malen, ali vrlo, vrlo sladak desert. Kombinacija odlično funkcionira i zasigurno će zadovoljiti ljubitelje pistacie i šećera. Sigurni smo da će se svidjeti i onima koja ova kombinacija na prvu ne izazove zazubice. Veličina porcije je primjerena. 

Mana mu je što ima malo crumblea.

Ocjena: 4,5/5


Reci što misliš!