#trikovi

Izbjegnite najčešće greške kod pečenja palačinki

Pixabay

Palačinke su bez sumnje jedna od najpopularnijih delicija, a bez obzira za koju se varijantu odlučili, brzo nestaju s tanjura.

Japanske, američke, slane palačinke punjene sirom i šunkom,
zapečene ili bezbrojni, podjednako ukusni klasici poput palačinki
s voćem, Nutellom, medom ili pekmezom, predstavljaju slasan obrok
za sve generacije.

Premda se čini kako je njihova priprema vrlo jednostavna i da se
ne može pogriješiti, evo nekoliko korisnih savjeta kako bi uvijek
dobro ispale, piše tportal.

Oprezno s miješanjem

Smjesa za palačinke ne smije se previše miješati ili izrađivati
mikserom jer će se gluten početi razvijati i tijesto će postati
elastično, što znači da će palačinke u konačnici biti gumenog
okusa, što nije nimalo privlačno. Savršeno glatku smjesu postići
ćete se ako sve sastojke miješate pjenjačom.

Ne žurite

Tijesto za palačinke, savjetuju iskusni chefovi, trebalo bi
uvijek kratko odstajati, a bilo bi idealno smjesu pokriti i
pustiti da odstoji do pola sata.

Tava

Tavu morate dobro zagrijati jer će se u protivnom tijesto razliti
i pokupiti svu masnoću s dna tave. Prije nego krenete peći,
testirajte vrućinu tave s probnom palačinkom.

Koju masnoću odabrati

Iako maslac pruža finu aromu, bolje se odlučiti za masnoće poput
suncokretovog, kokosovog ili repičinog ulja.

Naoružajte se strpljenjem

Nemojte okretati palačinku dok s donje strane ne poprimi lijepu
zlatnožutu boju. Ovo se osobito odnosi na tzv. američke palačinke
koje bi se u protivnom mogle izgubiti svoju prozračnu teksturu.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest