Lifestyle

#odgoj

Znate li koliko vremena djeca smiju provoditi pred ekranom, ovisno o njihovoj dobi?

Znate li koliko vremena djeca smiju provoditi pred ekranom, ovisno o njihovoj dobi?
Thinkstock.com

Ekrane je ovih dana teško izbjeći. Neka djeca pred njima provode minimalno vremena, dok druga po cijele dane zure u televiziju, tablet, mobitel ili računalo.

Definirati ovisnost o ekranu je teško jer ne postoje jasni medicinski dijagnostički kriteriji. No valja paziti na neka opasna ponašanja koja bi mogla ukazati da je dijete krenulo u smjeru da postane ovisno.

"Često se pretpostavlja da je vrijeme provedeno na ekranu odraz ovisnosti. No to nije nužno tako. Možda se dijete neprestano vraća ekranima, toliko da prekida svoje svakodnevne aktivnosti, a to je veći znak za uzbunu nego samo vrijeme koje provodi pred ekranom", kaže glasnogovornik Qustodija, alata koji pomaže roditeljima kontrolirati vrijeme koje dijete provodi za ekranom. 

Stručnjaci također predlažu da roditelj procijeni kako dijete reagira kada ga odvojite od zaslona i promotrite ima li nedostatak uređaja utjecaj na njihovu svakodnevicu. 

"Ako je dijete spremno žrtvovati osnovne potrebe, poput jela ili spavanja, u korist ekrana, to može ukazivati na ovisnost o ekranu", dodaje.

Evo koliko vremena stručnjaci preporučuju provoditi pred ekranom, ovisno o dobi djeteta.

18 mjeseci i mlađi

Videorazgovori s obitelji su dobar način da se dijete upozna s tehnologijom. U ovoj dobi nikad ih ne treba ostavljati bez nadzora s uređajem i njihovo korištenje treba svesti na minimum.

2-7 godina

Edukativno gledanje ekrana uz odrasle je dobrodošlo. Roditelji bi trebali kontinuirano educirati dijete o tome što je prikladno gledati i nuditi aktivnosti koje se ne odvijaju uz ekrane. U ovoj dobi savjetuje se da dijete pred ekranom ne provodi više od jednog sata.

8 godina i stariji

U ovoj dobi roditelji trebaju educirati dijete kako se dijele podaci na internetu te ga upoznati s opasnostima online sadržaja i naučiti ga postaviti zdrave granice. Dijete ove dobi ne bi trebalo pred ekranima provoditi više od dva sata u danu.

​​

Reci što misliš!