Lifestyle

#roditelji

Deset zapovijedi dobrog odgoja djece

Deset zapovijedi dobrog odgoja djece

Scenarij je poznat mnogima - stojite u redu za blagajnu, dijete počne vrištati da želi neku igračku ili slatkiš, ljudi se okreću, vama je neugodno... Situacija eskalira, a vi se ne snalazite i pitate se gdje griješite.

U svojoj najnovijoj knjizi 10 osnovnih pravila dobrog roditeljstva dr. Laurence Steinberg, istaknuti profesor psihologije na sveučilištu Temple u Philadelphiji, nudi upute temeljene na najnovijim i najmjerodavnijim društvenim i znanstvenim istraživanjima, provedenima kroz posljednjih 75 godina. Uvjerava roditelje da će primijetiti značajne promjene nabolje ako počnu primjenjivati ova pravila. Dr. Steinberg objašnjava da smisao roditeljstva nije pokazati tko je glavni niti djeci usaditi strah, nego ih naučiti da postanu samostalne i samosvjesne osobe kroz suosjećanje, iskrenost, samokontrolu, suradnju i vedrinu.  

Vaši postupci su važni 

Ovo je jedan od najvažnijih postulata. Važno je što radite jer vas djeca promatraju i kad to niste ni svjesni. Nije dovoljno samo usmjeravati dječje ponašanje, a ne paziti na svoje. Djeca uče iz primjera roditelja i bližnjih puno više nego razgovorom. 

Nježnosti nikad nije previše 

"Nije moguće razmaziti dijete ljubavlju", piše dr. Steinberg. Ono što zapravo razmazi djecu je kad nudimo stvari koje zamjenjuju ljubav, a to su materijalne stvari, popustljivost i smanjena očekivanja. 

Uključite se u živote svoje djece 

Ovo zahtjeva reorganizaciju prioriteta, žrtvu nekih potreba za one djetetove. Potrebno je puno vremena i truda. Budite prisutni emocionalno i fizički. 

Prilagodite roditeljske metode svome djetetu 

Nisu sva djeca ista i roditelji trebaju dati sve od sebe da upoznaju svoje dijete i pruže mu vodstvo i podršku na putu odrastanja. Kako djeca rastu, njihove potrebe se mijenjaju, a u skladu s tim se mora mijenjati i naš pristup. 

Postavite čvrsta pravila 

Ako ne odredimo granice i pravila ponašanja djetetu dok je malo, to dijete će imati problema s određivanjem vlastitih granica kad jednom odraste. Djeci od početka treba čvrsto vodstvo i važno je da djetetu iskomunicirate ova pravila tako da ih ono sigurno razumije. 

Njegujte neovisnost svoje djece 

Dok granice pomažu djetetu da razvije samokontrolu, neovisnost im pomaže da se samostalno usmjeravaju u životu. Djeci je beskompromisno potrebno oboje. 

Budite dosljedni 

Ako se vaše odluke mijenjaju iz dana u dan, loše ponašanje vašeg djeteta vaša je odgovornost. Objasnite svojoj djeci oko kojih stvari se ne može pregovarati. Nastojte da djeca shvate smisao i logiku vaših pravila. Djeca će radije poštovati pravila ako se ona temelje na mudrosti nego na pukom autoritetu. 

Izbjegnite strogo discipliniranje 

Roditelji nikad i ni u kakvim okolnostima ne bi trebali udarati djecu. Udaranje djece ne daje rezultate koje roditelji pokušavaju postići, nego ta djeca imaju veću šansu biti agresivna i nasilna u društvu. 

Pojašnjavajte svoje odluke i postupke 

Dr. Steinberg smatra da roditelji previše objašnjavaju sasvim maloj djeci, a premalo malo većoj djeci. Prilagodite riječi koje koristite i duljinu rečenica dobi djeteta i njegovoj sposobnosti da razumije i zadržava pozornost na onome što govorite. 

Tretirajte svoje dijete s poštovanjem 

Vaše dijete je osoba za sebe. U nekim stvarima će vam biti nalik, ali u nekima će biti potpuno svoje i to je sasvim u redu. Ne ponašajte se prema djetetu kao da je vaš produžetak, poštujte ono što je njemu važno ako ne remeti normalan tijek odgoja. Uostalom, poštujući dijete učite ga da ono poštuje vas, a i druge ljude. Kao što radimo na svim drugim odnosima u svom životu, na brakovima, prijateljstvima, poslovnim poznanstvima, tako je potrebno raditi i na odnosu s djecom. 


Reci što misliš!