Lifestyle

savjeti

Možda niste ni svjesni da uništavate štednjak, evo kako ga pravilno očistiti

Možda niste ni svjesni da uništavate štednjak, evo kako ga pravilno očistiti
Pixabay

Kod svakog kuhanja se zaprlja površina štednjaka, a trebalo bi obratiti pažnju na njezino čišćenje. Nisu ista pravila za staklokeramičku podlogu, indukciju i klasičan, plinski štednjak.

Štednjak bi se trebao čistiti samo mekanim spužvama, dok bi one žičane valjalo izbjegavati. Pogotovo kod štednjaka sa staklokeramičkom pločom za kuhanje ili kod indukcije. Čak i ako se neka hrana zapekla na površini, izbjegavajte struganje oštrim predmetima.

Što se tiče sredstva za čišćenje i ovdje treba voditi računa, pogotovo kada se radi upravo o ove dvije površine. S obzirom na to da su vrlo osjetljive, treba uvijek koristiti manje agresivna sredstva, dok je najbolje brisati s toplom vodom. Koristite prirodna sredstva, kao što je soda bikarbona koja se jednostavno posipa i potom se obriše krpicom od mikrofibre.

Plamenici na štednjaku mogu se očistiti uz pomoć octa i vode pomiješanih u jednakom omjeru. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i obrišite krpicom. Ne zaboravite očistiti i glave plamenika u toploj vodi, piše Večernji list.


Reci što misliš!