ljetni gušti
Samo jedan mali trik dijeli vas od najfinije limunade koju ste probali
Ništa ne osvježava kao ledena limunada, a poželite li je malo “začiniti”, u večernjim satima dodati joj možete i nešto votke, džina ili bijelog ruma te se poigrati sirupima od đumbira, višnje, jagode ili maline. Ubacite i pokoji listić metvice, bosiljka ili grančicu ružmarina - i dobit ćete piće kao iz kakvog bara.
No da biste "iscijedili" ono najbolje od limuna, potražite nešpricane plodove. Tako ćete moći iskoristiti i koru i dobiti senzacionalan napitak pun okusa i mirisa. Narežite limune na četvrtine i izmiksajte ih štapnim mikserom pa procijedite sok. Na 10 limuna možete iskoristiti šalicu šećera i 6 šalica vode. Sve promiješajte dok se šećer ne rastopi pa čuvajte u hladnjaku tri dana. Poslužite s ledom i kriškama limuna.
Želite li pak dobiti limunadu koja može dulje stajati u hladnjaku, napravite koncentrat.
Trebat će vam 2 šalice šećera i 2 i pol šalice cijeđenog soka limuna. Zagrijte šećer i polovicu limunova soka pa miješajte dok se šećer ne rastopi, a sok proključa. Kad se sirup ohladi, pomiješate ga s ostatkom limunova soka i držite u hladnjaku. Na pola šalice koncentrata ulijte jednako toliko vode i ubacite koju kocku leda. Koncentrat može stajati do 3 tjedna u hladnjaku ili 5 mjeseci u zamrzivaču.
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!