ljetni gušti

Samo jedan mali trik dijeli vas od najfinije limunade koju ste probali

Ništa ne osvježava kao ledena limunada, a poželite li je malo "začiniti”, u večernjim satima dodati joj možete i nešto votke, džina ili bijelog ruma te se poigrati sirupima od đumbira, višnje, jagode ili maline. Ubacite i pokoji listić metvice, bosiljka ili grančicu ružmarina - i dobit ćete piće kao iz kakvog bara.

No da biste “iscijedili” ono najbolje od limuna,
potražite nešpricane plodove. Tako ćete moći
iskoristiti i koru i dobiti senzacionalan napitak pun okusa i
mirisa. Narežite limune na četvrtine i izmiksajte ih štapnim
mikserom pa procijedite sok. Na 10 limuna možete iskoristiti
šalicu šećera i 6 šalica vode. Sve promiješajte dok se šećer ne
rastopi pa čuvajte u hladnjaku tri dana. Poslužite s ledom
i kriškama limuna.

Želite li pak dobiti limunadu koja može dulje stajati u
hladnjaku, napravite koncentrat. 

Trebat će vam 2 šalice šećera i 2 i pol šalice cijeđenog soka
limuna. Zagrijte šećer i polovicu limunova soka pa miješajte dok
se šećer ne rastopi, a sok proključa. Kad se sirup ohladi,
pomiješate ga s ostatkom limunova soka i držite u
hladnjaku. Na pola šalice koncentrata ulijte jednako toliko vode
i ubacite koju kocku leda. Koncentrat može stajati do 3
tjedna u hladnjaku ili 5 mjeseci u zamrzivaču.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest