Lifestyle

jaja. šećeri, mlijeka...

Vodeća dijetetičarka odlučila je razotkriti neke od popularnih mitova o hrani

Vodeća dijetetičarka odlučila je razotkriti neke od popularnih mitova o hrani
Thinkstock

Vodeća dijetetičarka odlučila je razotkriti neke od popularnih mitova o hrani koji se često pogrešno tumače. Susie Burrell popisala je neke zablude koje nisu istinite za sve pojedince, uključujući da jaja povećavaju kolesterol ili da voće treba izbjegavati jer sadrži puno šećera.

"I dalje postoji nekoliko uvjerenja koja jednostavno nisu istinita", napisala je na svojoj web stranici.

Mit: Jaja povećavaju kolesterol

Susie tvrdi da nije istina da jaja povećavaju razinu kolesterola. Objašnjava da možete pojesti jaje ili dva za doručak ili ručak bez straha da će to dovesti do povećanja kolesterola.

"Rast će naša prehrambena ravnoteža masti i kalorijski unos, a o individualnoj genetici ovisi imate li visoki kolesterol", tvrdi Burrell.

Mit: Voće je puno šećera i treba ga izbjegavati

Iako je poznato da je voće zdravo i da ga treba svakodnevno jesti, neki smanjuju unos voća zbog visoke razine šećera. Susie kaže da više koristi jesti voće nego uklanjati ovaj ključni izvor vitamina i vlakana iz prehrane. Štoviše, redovito jedenje voća obično se povezuje s gubitkom kilograma.

"Voće sadrži fruktozu, ali i puno vlakana i ključnih hranjivih sastojaka. Tisućljetna tradicija jedenja voća govori da nam nekoliko voćki u danu neće naštetiti", ističe. 

Mit: Maslinovo ulje se ne smije zagrijavati

Susie tvrdi da je maslinovo ulje izvrstan izbor za pripremanje hrane, posebno ekstra djevičansko, koje ima brojne blagodati za mozak, srce, zglobove i mišiće. Također kaže da je zdravija i bolja opcija nego suncokretovo i biljno ulje i da ga bez straha možete staviti na tavu ili u lonac te zagrijati zbog pripreme jela. 

Mit: Mlijeka od orašastih plodova bolja su od kravljeg 

Mlijeka na bazi orašastih plodova savršeno su rješenje za one koji ne podnose proizvode od kravljeg mlijeka, ali oni koji ga namjerno odluče ne konzumirati vjerojatno propuštaju ključne hranjive sastojke koje tijelo treba.

"U kravljem mlijeku su bjelančevine i kalcij, a važno je imati na umu da ih bademovo mlijeko ne sadrži", ističe Susie.

"U neka orašasta mlijeka dodano je malo kalcija, ali opet je to puno manja količina nego u kravljem mlijeku ili mlijeku od soje, pa ako odaberete mlijeko od orašastih plodova, pobrinite se da kalcij dobivate iz nekog drugog izvora", zaključila je.


Reci što misliš!