#prehrana
Znate li koji je najbolji izvor ugljikohidrata u prirodi i zašto biste ga trebali češće jesti?
Iako su na lošem glasu, ugljikohidrati su jedan od tri makronutrijenata potrebnih u prehrani da bi vaše tijelo dobivalo energiju. Ako njih izbacite, ne samo da ćete izbaciti glavni izvor energije nego ćete imati i vrlo ograničen jelovnik. Ključ je samo da pronađete komplekse ugljikohidrate koji pašu vašem organizmu.
No, kada bi se birao najbolji ugljikohidrat koji treba jesti, to bi svakako bio krumpir. Kada ga se pravilno pripremi, recimo u pećnici ili na salatu krumpir može biti jako zdrava opcija.
Krumpir je prepun vlakana
Među najvažnijim nutrijentima u krupmiru su svakako vlakna. I to ona topiva i netopiva, koja pomažu s probavom, snižavaju razinu šećera u krvi i kolesterola te vas čine sitima.
Imaju više kalija nego banane
Banane su razvikane zbog količine kalija koju sadrže, ali zapravo to nije ni približnokoličini koju sadrže krumpiri. Jedan srednji krumpi sadrži 897 miligrama Kalija, što je duplo više od banane koja ima 422 miligrama.
Bogati su i ostalim nutrijentima
Uz vlakna i kalij, krumpir je bogat i drugim nutrijentima poput C i B vitamina, mangana, magnezija, fosfora, niacina i folata.
Bogati su rezistentnim škrobom
Ovaj škrob nije lako probaviti, on hrani dobre bakterije u vašem probavno traktu. Ostim toga, zbog njega ste dulje siti.
Krumpiri su najzasitnija hrana
Nijedna druga hrana nije toliko zasitna kao krumpir i to kada ga se jede samog, piše Eat this.
Vezane vijesti
-
Mnogi populariziraju dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata kao dobar i ispravan način da trenutno smršave i ostanu zdravi, ali to zapravo nije tako. Ugljikohidrati uglavnom nisu razlog tome što se osjećate loše niti vam onemogućuju zdrav način života.
-
Pretjerana konzumacija bilo koje hrane nije dobro za zdravlje, a neka istraživanja sugeriraju da je pretjerana konzumacija proizvoda od krumpira povezana s visokim krvnim tlakom.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!