Lifestyle

#prehrana

Četiri namirnice bogate kalijem

Četiri namirnice bogate kalijem
Thinkstock

Tijekom ljeta nam je od izuzetne važnosti dovoljan unos vode , ali i minerala, naročito ako ste fizički aktivni. Kada se znojite, prvenstveno gubite natrij, kao i kalij.

Gubitak kalija nije toliko dramatičan, ali ipak bi se trebali pobrinuti da jedete namirnice bogate ovim mineralom, da ne biste riskirali njegov nedostatak u organizmu. Nedostatak kalija može izazvati simptome poput slabosti, umora, grčeva u mišićima, kao i poteškoće sa disanjem. Svima je poznato da su banane značajan izvor kalijua. Jedna banana srednje veličine sadrži oko 422 miligrama kalija. Međutim, mnoge druge vrste voća i povrća sadrže veću količinu ovog minerala od banana.

Avokado

Samo pola avokada sadrži 487 miligrama kalija, odnosno 10 posto prepuručene dnevne doze. Ako pojedete cijeli avokado odjednom, ispunit ćete 20 posto dnevne doze ovog minerala.

Batat

Ako volite okus pečenog batata, trebate znati da će vam vaši mišići biti zahvalni. Jedan slatki krumpir srednje veličine sadrži oko 541 miligram kalija, što iznosi 12 posto preporučene dnevne doze kalija.

Špinat

Osim što je odličan izvor željeza, vitamina K i magnezija, ovo povrće sadrži i dosta kalija. Poput slatkog krumpira, jedna šalica smrznutog špinata sadrži 540 miligrama minerala, što zadovoljava 12 posto vaših dnevnih potreba, piše Medical News Today.

Lubenica

Lubenica je dobra za hidrataciju organizma i sadrži 640 miligrama kalija ili oko 14 posto preporučene dnevne doze kalija. Ona je također važan izvor vitamina C, vitamina B6 i magnezija. Kalij kao elektrolit koji pomaže u regulaciji razine tekućine i krvi u tijelu, pored voća i povrća nalazi se i u mesu, mlijeku, jogurtu i orasima.

​​​​​​​​​​​