Lifestyle

#prehrana

Sedam blagodati redovitog jedenja čokolade

Sedam blagodati redovitog jedenja čokolade

Ako se ne možete suzdržati kad ugledate čokoladu, imamo dobre vijesti. Čokolada se često smatra lošom hranom i ubraja u istu kategoriju kao i keksi, kolači i čips. Međutim, brojna istraživanja su pokazala da čokolada zapravo ima tonu prednosti, pa čak i da može potaknuti gubitak kilograma.

Kakao sadrži stotine prirodnih spojeva od kojih su neki korisni za naše zdravlje, uključujući flavonoide. No treba imati na umu da je čokolada na policama trgovina daleko od prirodnog kakaa te da sadrži puno šećera. Jedna pločica čokolade može sadržavati do 60 grama šećera, dvostruko više od preporučene dnevne doze, i više od 250 kalorija. U nastavku donosimo nekoliko razloga zbog kojih se ipak povremeno isplati priuštiti si ovaj slatki užitak.

Podiže raspoloženje

Jedenje čokolade podiže razinu endorfina. Britansko istraživanje provedeno među 14 tisuća odraslih osoba otkrilo je da su potrošači čokolade manje depresivni. 

Dobra je za srce

Sirovi kakao prepun je flavanola, biljnih spojeva za koje se vjeruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni tlak i poboljšavaju razinu kolesterola. 

"Kakao je također bogat kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka, i magnezijem, koji je od vitalne važnosti za mišićnu funkciju, a znamo da je srce najvažniji mišić u tijelu", kazala je nutricionistica Cassandra Barns za The Sun. 

Jedno istraživanje pokazalo je da umjerena konzumacija čokolade, do tri pločice mjesečno, može smanjiti rizik od zatajenja srca za 13 posto. Istraživači kažu da flavonoidi jačaju zdravlje krvnih žila i pomažu u smanjenju upale. Ipak, istovremeno upozoravaju da se kod onih koji svakodnevno jedu čokoladu rizik od zatajenja srca povećava za 17 posto.

Poboljšava kognitivne funkcije

Čokolada sadrži prirodne stimulanse kofein i teobromin. No morate paziti da ne pretjerate jer većina čokolada sadrži puno šećera. Stoga birajte što tamnije verzije čokolade koje sadrže manje šećera. Flavanoli u čokoladi izvrsni su i za mozak. Studija objavljena u časopisu Scientific Reports u studenom prošle godine otkrila je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolima imale bolji učinak u rješavanju problema od ljudi koji nisu jeli kakao. U prosjeku su bili brži od ostalih za 11 posto.

Smanjuje rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Neki stručnjaci kažu da postoji veza između čokolade i prevencije Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Flavanoli mogu zaštititi od oksidativnog stresa i drugih oštećenja stanica, čuvajući kognitivne sposobnosti osoba starije životne dobi. Istraživači su u Britanskom časopisu za kliničku farmakologiju napisali da treba provesti više studija o čokoladi jer su vrste proučavanih flavanola gotovo uvijek one u voću, povrću i čaju.

Čokolada također sadrži protuupalne biljne spojeve koji mogu biti obrana od upale koja dovodi do bolesti mozga.

Smanjuje krvni tlak

U Hrvatskoj 37 posto stanovništva ima povišeni krvni tlak, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Spojevi u kakau mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka, stoji u studiji objavljenoj prije devet godina u The Cochrane Library. Ljudi koji su konzumirali čokoladu ili kakao u prahu, bogate flavanolima, imali su niži krvni tlak za 3-4 mm Hg u usporedbi s onima koji uopće nisu konzumirali takve proizvode, navodi se u studiji. Obično se smatra da je idealan krvni tlak između 90/60 mmHg i 120/80 mmHg.

Pomaže u gubitku kilograma

Ovo se čini nevjerojatnim, ali u studiji objavljenoj prošloga tjedna pokazalo se da jedenje čokolade za doručak ili prije spavanja zapravo može pomoći u sagorijevanju masti i smanjiti razinu glukoze u krvi. Studija je provedena na 19 žena u postmenopauzi, a zaključak je da su žene koje su jele 100 grama čokolade dnevno bile manje gladne, imale su manju želju za slatkim i bile su manje pod stresom. Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu pomoći u smanjenju rezistencije na inzulin. To može spriječiti skokove u razini šećera u krvi.

Štiti kožu i kosti

Njemački istraživači otkrili su da su proizvodi od kakaa izvor vitamina D, koji je presudan za zdravlje kože i kostiju i imunitet. Prema nalazima tima iz 2018. godine, kakao maslac i tamna čokolada sadrže najviše vitamina D2. Vitamin D2 konzumira se jedenjem masne ribe ili piletine, dok se D3 dobiva izlaganjem suncu. Oba su vitalna za zdravlje, ali većina ljudi nema ih dovoljno. Iako su znanstvenici rekli da biste morali jesti ogromne količine čokolade da biste pokrili svoje potrebe za vitaminom D2, male količine ipak bi mogle doprinijeti željenom cilju.

​​​​​