Lifestyle

#zdravlje

Možda ga nikada niste jeli, ali ovo sve popularnije povrće dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti

Možda ga nikada niste jeli, ali ovo sve popularnije povrće dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti
Pixabay

Vrijeme je da svoje salate, sendviče i druga jela obogatite korabom. Riječ je povrću neobičnog izgleda koje istovremeno ima blag, slatkast i papren okus. Iako izgleda poput korjenastog povrća, pripada obitelji križastog, uz kupus, brokulu i cvjetaču.

Koraba je puna vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka. Jedna šalica sirove korabe sadrži 83.7 miligrama vitamina C i 0.203 miligrama vitamina B6. Vitamin C ključan je za imunološku obranu, dok vitamin B6 pojačava reakciju imunološkog sustava na širok spektar bolesti. Osim što sadrži druge važne hranjive sastojke, poput vitamina A, folata, magnezija, mangana i kalija, koraba je važan izvor snažnih biljnih spojeva koji mogu smanjiti upalu u tijelu. Ti spojevi uključuju antocijanine, glukozinolate i izotiocijanate, piše Journal of Preventive Nutrition and Food Science.

Osim toga, studija objavljena u časopisu American Heart Association pokazala je da je konzumacija križastog povrća, poput korabe, povezana sa smanjenim rizikom od ateroskleroze u žena, a time i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Razlog? Glukozinolati u križastom povrću mogu proširiti krvne žile. Druga studija iz American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da visok unos antocijanina može smanjiti ukočenost arterija i smanjiti krvni tlak u žena. Uz sve navedeno, koraba je također bogata topivim i netopivim vlaknima.  Obje su vrste vlakana ključne za zdravo crijevo koje je povezano sa zdravijim imunološkim sustavom i smanjenim rizikom od bolesti crijeva, putem časopisa Nutrients.

Kako konzumirati korabu?

Nakon što temeljito ogulite vanjsku koru, koja je tvrda i neprobavljiva, možete uživati ​​u korabi kako god poželite - sirovoj, kuhanoj na pari ili u vodi, čak i prženoj. Korabom u salati možete zamijeniti krutone, dok će vaš sendvič učiniti hrskavim. Možete je naribati na tanke, sitne trakice i dodati salati od kupusa, narezati na komade i pirjati s češnjakom i maslinovim uljem, peći na roštilju uz svoje omiljeno ljetno povrće. Dodatni bonus je da je i lišće jestivo.


Reci što misliš!