#zdravlje
Možda ga nikada niste jeli, ali ovo sve popularnije povrće dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti
Vrijeme je da svoje salate, sendviče i druga jela obogatite korabom. Riječ je povrću neobičnog izgleda koje istovremeno ima blag, slatkast i papren okus. Iako izgleda poput korjenastog povrća, pripada obitelji križastog, uz kupus, brokulu i cvjetaču.
Koraba je puna vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka. Jedna šalica sirove korabe sadrži 83.7 miligrama vitamina C i 0.203 miligrama vitamina B6. Vitamin C ključan je za imunološku obranu, dok vitamin B6 pojačava reakciju imunološkog sustava na širok spektar bolesti. Osim što sadrži druge važne hranjive sastojke, poput vitamina A, folata, magnezija, mangana i kalija, koraba je važan izvor snažnih biljnih spojeva koji mogu smanjiti upalu u tijelu. Ti spojevi uključuju antocijanine, glukozinolate i izotiocijanate, piše Journal of Preventive Nutrition and Food Science.
Osim toga, studija objavljena u časopisu American Heart Association pokazala je da je konzumacija križastog povrća, poput korabe, povezana sa smanjenim rizikom od ateroskleroze u žena, a time i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Razlog? Glukozinolati u križastom povrću mogu proširiti krvne žile. Druga studija iz American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da visok unos antocijanina može smanjiti ukočenost arterija i smanjiti krvni tlak u žena. Uz sve navedeno, koraba je također bogata topivim i netopivim vlaknima. Obje su vrste vlakana ključne za zdravo crijevo koje je povezano sa zdravijim imunološkim sustavom i smanjenim rizikom od bolesti crijeva, putem časopisa Nutrients.
Kako konzumirati korabu?
Nakon što temeljito ogulite vanjsku koru, koja je tvrda i neprobavljiva, možete uživati u korabi kako god poželite - sirovoj, kuhanoj na pari ili u vodi, čak i prženoj. Korabom u salati možete zamijeniti krutone, dok će vaš sendvič učiniti hrskavim. Možete je naribati na tanke, sitne trakice i dodati salati od kupusa, narezati na komade i pirjati s češnjakom i maslinovim uljem, peći na roštilju uz svoje omiljeno ljetno povrće. Dodatni bonus je da je i lišće jestivo.
Vezane vijesti
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Koraba je odličan izvor vitamina C i kalija. Ona također sadrži visoke količine vitamina B6, folne kiseline, magnezija i bakra
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Kaže se da smo ono što jedemo, pa bi bilo dobro pripaziti kako pripremate obroke ako želite energiju, idealnu liniju i dug život!
Izdvojeno
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
-
Nema sumnje da je retinol jedan od najučinkovitijih sredstava za borbu protiv bora i znakova starenja kože. Taj skup sintetičkih molekula dobivenih iz vitamina A, sveti je gral pomlađujućih sastojaka - pomlađuje, obnavljaja strukturu i kvalitetu kože, zaglađuje bore, smanjuje hiperpigmentacijske mrlje, ublažava akne…
Reci što misliš!